Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin katılımıyla Endonezya'nın Bali Adasında 3-14 Aralık'ta gerçekleşen İklim Değişikliği Zirvesi'ni Yeşiller'den Ayten Ayseven, bianet'e değerlendirdi.
Ayseven, zirvenin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) odaklı olduğunu söylüyor.
"Zirve'nin amacı Kyoto Protokolü'ndeki hedeflerin sera gazı salımlarını düşürecek yönde yükseltilmesiydi. Ancak sonuç olarak hedefler yükseltilmedi."
Kararlı adımlar almak için iki yıl daha...
Ayseven "Zirve öncesi yaygın kanı en büyük petrol ülkesi olan ve iklim değişikliğinde en önemli paya sahip olan ABD'nin zirveyi, süreci baltalayacağıydı; bu öngörülüyordu. Bunun olmaması olumlu" dedi.
Fakat ABD'nin engelleyemediği iklim değişikliği zirvesi, amaçlanana da ABD nedeniyle ulaşamadı.
"ABD sürecin parçası olacağına söz verdi ancak sert yaptırımlara maruz kalmaya yanaşmadı. Sonuç itibarıyla hedeflerin yükseltilmesi kararlı adımların atılmasına neden olacaktı. Ancak Danimarka'da 2009'da yapılacak toplantıya kadar bir gelişme yok."
Aradaki iki yılın iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir kayıp olduğunun altını çizen Ayseven "Artık zaman kaybetmek, oyalanmak gibi bir lüksümüz yok, durum kritik, bilim çevresinin uyarıları da bu yönde" dedi.
Türkiye'ninse iklim değişikliği mücadelesinde zaten çok geri kalmış bir ülke olduğunu söyleyen Ayseven'in çağrısı şöyle:
"İklim değişikliği mücadelesinde küresel olarak politika yapanlara uygulanacak baskılara her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Hükümetleri sıkıştıran, baskı kuran aktivizm öne çıkmalı."
Bali'de neler oldu?
Bali’de benimsenen metin, süresi 2012’de dolacak Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşma belgesinin oluşturulması için 2 yıllık bir müzakere sürecini başlatıyor. Süreç, 2009’da Kopenhag’da yapılacak bir konferansla sona erecek. İklim konferansında, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşma için müzakerelerin başlaması karara bağlandı. Ancak ABD’nin itirazları nedeniyle karbon gazı salımlarını azaltmak için bağlayıcı kısıtlamalar getirilmesi önerisinin benimsenemedi.BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise, 2 haftalık konferansta sağlanan ilerlemeden memnun olmadığını söyledi. Avrupa Birliği, 2020’ye kadar sera etkisi yaratan karbon salımlarının yüzde 25 ila 40 oranında azaltılmasını istiyor, ABD ise, sayısal kısıtlamalar getirilmesine karşı çıkıyor.(EZÖ/TK)