Meyvehane projesi ile Balat-Fener'deki evlerin bahçelerine, kapı önlerine kısaca boş bulunan her yere çocuklarla birlikte meyve ağaçları dikilecek.
Balat-Fener'de kullanılmayan alanları yaşam alanlarına dönüştürmeyi amaçlayan proje, bunu yaparken farklı kültürlerden gelen çocukları bir araya getirmeyi ve doğa sevgisini aşılamayı da hedefliyor.
Projede, ev sahipleri ağaçların dikimi için bahçelerinden küçük bir alanla veya evlerinin önünde güneş gören herhangi bir yerle projeye destek olacak.
Böylece bahçesi olmayan alt gelir grupları da bu imkandan faydalanacak. Mahallede herkes meyvelerin hasadından yararlanacak.
Projenin sorumlusu Pieter Baets, Balat'ta yaşayan Rum, Roman, Kürt, Türk çocuklarının genelde kendi içlerinde oynadıklarını ancak bu projeyle birlikte iş yaparak yakınlaşacağını söylüyor.
"İstanbul'a şehir bahçeciliği gerek"
Baets, herkesin köyden kente göç ettiği 21. yüzyılda, tarımın da sadece köylere özgü bir durum olarak kalmaması gerektiğini söylüyor.
"Neden şehirlere de meyve ağaçları dikilmesin. Sürekli 'İstanbul'da tarım yapacak alan yok' deniyor. Hayır, istenirse her köşeye ağaçlar dikilebilir. Balat'ta köyden yeni göçmüş insanlar da var, eskiler de var. Bu insanlara tarım bilgilerini yeniden hatırlatmak gerekiyor."
Baets, daha önce de Balat'ta Meyvesepeti projesiyle, sokak sokak dolaşarak insanlara sebze fideleri dağıtmış, en azından balkonlardaki saksılarda sebze yetiştirmeyi sağlamıştı.
İstanbul'un aslında başka ülkelerde oldukça yaygın olan "şehir bahçeciliği"ne ihtiyaç duyduğunu söyleyen Baets, Meyvehane projesinin de şehir bahçeciliğinin bir ön adımı olduğunu belirtiyor.
Şehir Bahçeciliği, Avrupa'da, Küba'da, Filistin'de oldukça yaygın. Bursa ve Ankara'da da benzer örnekleri var.
Küba'da 1994'te mahalle hareketi olarak başlayan şehir bahçeciliğinde, organik gübre kullanıyorlar. İmece yöntemi ile ekilen alanlardan alınan ürünleri paylaşıyorlar. Bu sistem başarılı olunca devlet de araya girmiş ve "Şehir Tarımı Müdürlüğü" kurulmuş.
Yine Gazze'de çok sınırlı topraklara sahip Filistinliler, teraslarını bile tarıma açmış durumda.
Meyvehane Projesi'ne fon desteği sunmak için "Projemefon" sitesini ziyaret edebilirsiniz.(NV)