Yıkıntıların arasında, eline geçirdiği beyaz bir çaputu sopanın ucuna bağlayarak, hiçbir kuralın geçerli olmadığı savaşın ortasında, kendi topraklarında esir durumuna düşürülmüş yaşlı adamın görüntüsü yansıyor fotoğrafa. Neyin zaferi, neyin teslimiyeti belli olmayan bu ‘beyaz’ bayraklı kirli kare saatlerce konuşarak ifade edemeyeceğimiz, hiçbir tuvale yansıtamayacağımız, sayfalara sığdıramayacağımız yazılardan çok daha fazlasını anlatıyor.
7 Haziran 2015 seçimleri sonrası artan çatışmalar süresince sanatın hayatı değil hayatın sanatı taklit ettiği benzer sahnelerin tanığı olduk. Yer yer donup kaldık gördüklerimiz karşısında. Ellerimiz fırçaları, kalemleri tutamadı, gözlerimiz bulandı, lâl olduk, uğultular kulağımızı sağır etti, dilimiz, elimiz, kolumuz bağlandı. Her şeye rağmen yaşama umutla sarılan ve direnen insanların öyküsünü dinledik.
Yitirilen onca şeye rağmen, karanlığın ardındaki ışığa doğru yürüyenler yolumuzu aydınlattı. Utandık.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı insanoğlunun yarattığı en vahşi eser olan savaş karşısında belki naif ama incelikli bir kırbaç olan sanatla karşılık verip direnerek, yaşananların unutulmasının, tüketilmesinin ve kanıksanmasının önüne geçmek için yola çıktı.
Andre Malraux’ın “ölüme direnen bir yaratıcılık” olarak ifade ettiği sanat; umuda, yaşama ve direnişe dair kullandığı evrensel dille her türlü savaşı yenecek güçte olduğu gibi bir savaşta var olan her şeyin tanığı ve bu tanıklığın aktarılmasındaki en önemli yansımadır. Bu düşünceden hareketle; kendi silahlarımıza, kalemlerimize, fırçalarımıza, fotoğraf makinelerimize sarıldık.
Bir yıldır estetikten yoksun, militarist araçlarıyla ruhumuzun daraldığı, görmek istemediğimiz virane eserlerin yaratıldığı Diyarbakır'da Eylül ayında “Direniş ve Yaşam” temalı Bakur 3 sergisi açılıyor.
Daire başkanlığı resim, heykel, video, fotoğraf, karışık teknik, yeni medya ve seramik gibi sanat disiplinlerinden oluşacak sergiye sanatçılarımızın eserleriyle katkıda bulunması için çağrıda bulundu: "Umuda ses olmak, hayata renk olmak için sizleri bekliyoruz".
Eylül ayının son haftasında Amed Kongre ve Kültür Merkezi açılışına denk gelecek sergi için eserlerin 5 Eylül tarihine kadar teslim edilmesi gerekiyor.
Sergiye katılım koşulları
1- Sergiye katılım bireysel ya da ortak olarak üretilmiş/üretilecek grup çalışmalarına açıktır..
2- Sergiye katılım bir eserle sınırlıdır.
3- Önerilen yapıtların son bir yıl içerisinde üretilmiş ve daha önce sergilenmemiş olması gerekmektedir.
4- Sanatçıların katılım bilgileri: Sanatçının kısa özgeçmişi, fotoğrafı, çalışmanın fotoğrafı, telefon numarası, adres bilgileri.
5- Başvuranlar, kendi ifade biçimlerine uygun her türlü teknik, içerik, malzeme ile oluşturulmuş yapıtlar önerebilirler.
6- Eser hakkında sunum yazısı ve teknik özelliklerin (ebat, üretim tarihi, kullanılan teknik) eserler ile beraber gönderilmesi gerekmektedir.
7- Sergiye katılım için başvuran sanatçıların çalışmaları özgün olmalıdır. Bu koşula uymayan çalışmalar sergilenmez .
8- Çalışmaların kargoyla gönderilmesi eser sahiplerine aittir. Kargodan kaynaklanan olumsuzluklardan sorumluluk kabul edilmez.
9- Sergiye gönderilen çalışmaların arkalarında sanatçının ismi, cep telefon numarası ve adres bilgileri ile eserlerin ölçülerinin bulunması gereklidir.
10-Önerilen eserlerde özel bir kurgu/kurulum/üretim gerekli ise dosyada, yapıtların mekan içindeki yerleşimlerini gösteren cepheden ve kuşbakışı çizimleri, fotoğrafları, ağırlığı, ölçüleri, kullanılacak gereçler, kullanılacak ekipman ve diğer tüm bilgiler de yer almalıdır.
Adres Bilgisi
Eserlerin, İstasyon Caddesi Sümerpark Sosyal Yaşam Alanı, Amed Sanat Galerisi, Bağlar / Diyarbakır adresine en geç 5 Eylül 2016 tarihine kadar teslim edilmesi gerekiyor.
İletişim: 05379792287, 0530 695 69 81, 05321719343
Mail: [email protected], Facebook