Rumların beş yüz yıldır perhizin başlangıcı, baharın ve bereketin gelişini kutladığı Baklahorani Karnavalı bu yıl Kurtuluş'ta kutlandı.
İstanbul Rumlarının 68 yıl aradan sonra 2009 yılında yeniden canlandırdığı Baklahorani Karnavalı, beş senedir kutlanıyor.
Mesih İsa’nın dirildiği gün olan Paskalya Pazarı’na 40 gün kala başlayan "Büyük Oruç" (Sarakosti) öncesi yapılan Baklahorani festivalinin bu yılki mekanı Kurtuluş'tu.
Değişik maske ve kostümler giyinen büyük bir kalabalık, davul, klarnet eşliğinde Pangaltı'dan Kurtuluş son durağa kadar dans ederek yürüdü.
Grup sokak aralarında yürürken evlerden de alkışlarla bazen de çiçekler atarak destek geldi. Yürüyüşün ardından grup, Şişli Belediyesi Kültür Merkezi'nde Zekiye Yürekli, Yedirenk Müzik Grubu, Karambola, Ötekiler ve Hakan Yeşilyurt, Dimitri Busunis ve Mikko Papadopulos da katıldığı konserle geceye devam etti.
Kökeni bakladan geliyor
Baklahorani, bakla yemeye başlamak anlamına gelen Farsça kökenli bakla hoodern tamlamasından geliyor.
Baklahorani'nin kökleri antik dönemlerin pagan geleneklerine dek uzanıyor. Pagan ritüellerinde baharın gelişi ve bereket dileklerini anlatan bu dönemde, kadınlar ve erkekler farklı kostümler giyerek sosyal rollerini değiştirir, hayvan maskeleri takar, danslar edip şarkılar söylerdi.
Baklahorani'nin kökleri antik dönemlere dayansa da son şeklini Osmanlı İmparatorluğu Tazminat döneminde alır.
Baklahorani Pera Karnavalı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaklaşık beş yüzyıl boyunca İstanbul'da yaşayan Rumlar tarafından renkli gösteriler, büyük sokak yürüyüşleri, iç ve dış mekanlarda düzenlenen partilerle kutlanan bir karnavaldı.
1941'de karnaval geleneğinin yasaklanmasıyla, İstanbul'un en önemli kutlamalarından biri de yok oldu.
Türkiye'de karnaval ilk kez 2009'da 68 yıl aradan sonra İstanbul'da küçük bir grubun katılımıyla yapılmıştı. Bu tarihten itibaren hem Tatavla'da (bugünkü adıyla Kurtuluş) hem de Pera'da yeniden kutlanmaya başladı.
Bu karnavalın benzerleri hala Rio, New Orleans ve Yunanistan'da kutlanıyor. (NV)