Kocaeli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan engelli 36 kadın, istekleri dışında başka kurumlara gönderildi.
Uygulanan sürgün kurumda yaşayan M.B.’nin engelli hak mücadelesi veren bir aktiviste durumu anlatmasıyla ortaya çıktı. Konu hakkında bilgi almak için aradığımız Kocaeli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışan ve sosyolog olduğunu belirten bir görevli “zihinsel engellilere karşı cinsel suiistimal olduğunu öne sürerek bu uygulamanın iyi bir çözüm” olduğunu ve zaten "ruhsal ve zihinsel engellilere karşı suiistimal olduğu kararını müfettişlerin" verdiğini söyledi.
Böylece merkezde kalan kadınlardan 36’sı cinsel istismara uğrayabilecekleri gerekçesiyle başka kurumlara gönderildiği ortaya çıktı. Kurum yetkililerinin bir yandan bakım ve rehabilitasyon merkezinde kalan erkek engellileri zan altında bırakan diğer yandan ise engelli kanununda yer alan bireyin kendi kararını kendi alması yönündeki maddeleri yok sayarak yaptığı tecrite CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de tepki gösterdi.
Pavey: Gündeme getireceğim
Konuyla ilgili olarak bir araştırma sürecine girildiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, bianet’e şu açıklamayı yaptı:
“Bu durum ister engelli olsun, ister kadın olsun hiç fark etmez iç acıtıcı bir durumdur. Kendi yaşamını kurmaya çalışan insanları engellemektir. Olayı haber alır almaz Kocaeli milletvekilimize haber verdim. Olayı detaylıca inceleyerek bir rapor hazırlayacak. Bense konuyu insan hakları düzleminde çeşit platformlara gündeme getireceğim”.
M.B.: Kadınlar gönderilecek dendi
Cinsel istismardan koruma amaçlı sürgünü ortaya çıkaran 54 yaşındaki M.B, üç yıl önce kurumda tanıştığı U. B ile evlenmek istemiş. Kurum evliliklerine izin vermeyince merkezden ayrılarak ev tutmuşlar. Ancak eşinin Eylül 2014tarihinde vefatının ardından akdarabalır bakımının yapılabilmesi için yeniden merkeze başvurmuş. Kuruma yatırılırken yakın bir zamanda merkezde kadın engelli kalmayacağı söylenmiş: “29 Ocak sabahı kurumdan 36 kadının gönderildiğini öğrendik. Ne oldu diye sorduğumuzda üç haftaya kadar tüm kadınların gönderileceğini kurumda sadece erkeklerin kalacağını söylediler.”
Merkez görevini yapmıyor
Engelli hakları aktivistleri bu tür sürgünlere karşı çıkma nedenlerini şöyle açıklıyorlar: “Cinsel istismar söz konusu olduğunda kurum önlem almak yerine bireyleri yaşadıkları ve alıştıkları yerden gönderiyor. Bu çözüm değil; bu kurumun görevini yerine getiremediğinin göstergesidir.” Ayrıca Türkiyenin 2008'de imzaladığı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi 19. Madde de engelli kişilerin büyük kurumlarda değil kendi istedikleri yerde bağımsız yaşamasını ve ihtiyaç duydukları desteğin devletçe sağlanmasını öngörüyor; M.B. Merkez'de kalmak istememesine, yine merkezde kalan iki arkadaşıyla eve çıkmak istemesine karşın kurumdan kendisine çıkış izni verilmediğini söylüyor. (UK/HK)