Adalet Bakanlığı, polisin dur ihbarına uymadığı iddiasıyla aracının içinde öldürülen Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, annesi Berin Tursun, kardeşi Şelale Tursun ve yedi insan hakları savunucusunun Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin vermedi.
Baran Tursun'u 25 Kasım 2007 gecesi öldürmekten yargılanan polis memuru Oral Emre Atar'ın ilk duruşmada tahliye edilmesi üzerine baba Tursun, "Mahkemede figüran olmak istemiyoruz. Adalete güvenmiyoruz" sözleriyle karara tepki göstermişti.
Yedi aktivist ve Tursun Ailesi 277'den yargılanabilir
Tusun Ailesi'nin avukatı Bahattin Özdemir, bianet'e bugün (6 Kasım) Bakanlık tebligatına ulaştıklarını, Adalet Bakanlığı'nın 301'den kovuşturma izni vermediğini ancak 26 Aralık'ta yargılamaya devam edecek olan Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, diğer bir sevk maddesi olan "yargı görevi yapanı etkileme"ye dair 277. maddeden davayı sürdürme kararı alabileceğini ifade etti.
Bu dosyadan aktivistler Semra Uzunok, Ahmet Alagöz, Hatice Necla Şengül, Evrim Kubilay, Lütfi Demirkapı, Ali Çalışkan, Tuncay Kılıç de 277 ve 301'den yargılanıyor.
Tursun Ailesi'nin dört üyesi, yine 301, 277 ve "hakaret" iddiasını düzenleyen 125. madde uyarınca Karşıyaka 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyorlar. Bakanlık bu dosyayla ilgili henüz karar vermedi.
Sendikacı Aslan için de Bakanlıktan izin yok
Ayrıca Adalet Bakanlığı, Kilis'te Kent gazetesine "Mayın" başlıklı bir yazı yazan sendikacı Kıyasettin Aslan ile ilgili yargılamaya da devam edilmemesini istedi.
Bunun üzerine Kilis 2. Asliye Ceza Mahkemesi de, dün (5 Kasım) gördüğü duruşmada 301. maddeden kovuşturma yürüttüğü Aslan'la ilgili davayı durdurdu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası Kilis İl Temsilcisi Aslan "askeri teşkilatı alenen aşağıladığı" gerekçesiyle iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.
Sendikacı Arslan, Bakanlık kararıyla ilgili bianet'e, "Davanın düşmesi benim için önemli değil. Yargı artık bu tür hatalara düşmemeli. 301 mağduru binlerce insan var. Düşünceyi ifadeye karşı özen olunmalı ve suç olmaktan çıkarılmalı" dedi.
"Her yıl çocuk, kadın, her yaştan insan mayından ölüyor"
13 Şubat'tan beri yargılanan Aslan, yazısında "Türkiye'nin döşediği mayınlara her yıl çocuklar, kadınlar, her yaştan insan basıyor ve yaşamını yitiriyor, sakat kalıyor" demişti.
301 soruşturma ve davalarına Bakanlık izni getiren düzenleme, 29 Nisan'da Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) itirazlarına karşın 65 oya karşılık 250 oyla kabul ediilmişti. Yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 7 Mayıs'ta onamıştı. (EÖ)