Fotoğraf: AA arşiv
Bartın, Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili 8’i tutuklu 23 kişi hakkında Bartın Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan 20 Ocak tarihli iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İlk duruşma, 25-28 Nisan’da görülecek.
Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde (TİM) 14 Ekim 2022’de gerçekleşen göçükte 42 madenci hayatını kaybetti, 2 madenci halen yoğun bakımda.
Bilirkişi raporu doğrultusunda sorumlulukları tespit edilen TTK Genel Müdürlüğü ve Bakanlıklar bünyesinde çalışan dokuz kişi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 26. Aralık 2022’de soruşturma izni istenmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin imzalı, 16 Mart tarihli yazı ile Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma izni istenen iki iş başmüfettişi hakkında soruşturma izni verilmediğine dair karar soruşturma dosyasına gönderildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının cevabi yazısında da keşif işlemi yapılmadan soruşturma izni talebine cevap verilmeyeceği bildirildi.
Madende 13 Mart’ta keşif işlemi yapılacaktı ancak keşfe hazırlık sırasında karbonmonoksit değerlerinin yükseldiği tespit edilince ocağın kapatılmasına karar verildi.
Bilirkişi raporu önlem alınmadığını tespit etmişti
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Amasra’da madendeki iş cinayetine dair bugün açıkladığı 8. raporunda, “Soma ve Kozlu maden katliamlarında olduğu gibi bugün de sorumluluğu tespit edilen şüpheliler Bakanlıklar aracılığı ile siyasi iktidar tarafından korunmakta, soruşturma süreci sürüncemede bırakılmaktadır” dedi.
Açıklamada, bilirkişilerin gerekli önlemlerin alınmadığını tespit ettiği ifade edildi:
“Soruşturma kapsamında toplanan deliller ve hazırlanan bilirkişi raporları 14 Ekim 2022 tarihinde 42 madencinin ölümüne neden olan patlamanın, Sayıştay raporlarında öngörülen risklere rağmen; gerekli teknik alt yapı oluşturulmadan, havalandırma sistemi düzenlenmeden, yeterli yatırım yapılmadan, işçi sağlığı ile iş güvenliği önlemleri alınmadan yüksek metan seviyelerinde üretime devam edilmesi ve çalışma alanlarında kömür tozu patlamasına ilişkin herhangi bir tedbir alınmaması nedenleriyle gerçekleştiğini gösteriyor.
Personel sayısındaki yetersizliğin, eğitim ve denetim eksikliklerinin de katliama etkisi olduğu, bilirkişi raporuyla tespit edildi.
Müfettişler kazadan önce “sorun yok” demişti
ÇHD, 5-11 Ekim 2022 tarihinde ATİM’de denetim gerçekleştirerek gerçeğe aykırı şekilde ocakta herhangi bir sorun olmadığına dair rapor hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş başmüfettişlerine dair soruşturma izni verilmemesi kararının iptali için dava açacaklarını ifade etti.
Ayrıca, soruşturma iznine de ihtiyaç olmadığını belirttiler:
“‘Olası kastla insan öldürme’ suçlaması ile yargılanmaları gereken TTK Genel Müdürü, TTK Genel Müdür Yardımcısı, TTK İşletmeler Daire Başkanı, TTK İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı ile ÇSGB ve MAPEG denetçileri hakkında soruşturma iznine ihtiyaç olmayıp savcılıkça soruşturmanın devam ettirilmesi gerekir.”
TIKLAYIN - “Madendeki iş cinayetinde deliller incelenmeden iddianame yazıldı”
TIKLAYIN – İş cinayetinin olduğu madende bağımsız gözlemcilerle keşif yapılacak
- 31 Ekim 2022 tarihli bilirkişi raporunda katliamın ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine aykırı şekilde yetersiz teknik altyapı ve riskli çalışma koşullarında üretime devam edilmesi’ sebebiyle gerçekleştiği, bu durumun başlıca sorumlularının TTK Genel Müdürlüğü düzeyindeki yetkililer ve Amasra Taşkömürü İşletmesi’nin yönetim kademesi olduğu tespit edilmişti.
(AS)