Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AKP'li Üsküdar Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Üsküdar Meydanı'nın bütünlüğünü bozan kaçak yapıları yıkmasına engel oldu.
İBB’den yapılan yazılı açıklamada, “İstanbulluların boğazla görsel bağlantısını kesen, İBB tarafından şehre kazandırılan Üsküdar Meydanının bütünlüğünü bozan kaçak işletmeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Üsküdar Kaymakamlığı tarafından bir kez daha korundu” denildi.
"Engelleme 3 gündür devam ediyor"
Mahkemenin 6 Nisan’da verdiği karar hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Mahkemenin, imar kanununa aykırılık tespit ettiği kaçak kafenin yıkımına bir kez daha engel olundu. İBB ekipleri yasal işlem gerçekleştirmek için 10 Nisan’da kafeye gitti. Yıkım işlemine gerçekleştirmek isteyen İBB personeli, Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen emniyet ekipleri tarafından engellendi. Engelleme 3 gündür devam ediyor.
“İBB’nin Üsküdar Meydan düzenlemesi içinde kalan 431 Adadaki 4 Kafe, 359 ve 367 Ada içinde kalan 3 işletme için de süreç devam ediyor. Üstelik bazılarının mülkiyeti İBB’ye ait.
"Aynı el devreye girdi"
“İBB Encümeninin yıkım kararına, yürütmeyi durdurma istemini reddeden mahkeme hükmüne rağmen, caminin bitişiğindeki kaçak kafe, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden korumaya alındı. Mimar Sinan’ın eseri korunacağına, onun estetiği ve bütünlüğünü bozan kafe himaye edildi.
“Yıkımına engel olunan kaçak işletmenin yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye yaptığı başvuru reddedildi. İBB ekiplerinin tahliye ve yıkım kararı önünde hiçbir yasal engel bulunmadığı halde aynı el devreye girdi, yıkımı uygulatmadı.
“İBB başından bu yana yetkisi çerçevesinde hareket etti. Yasal yollara başvurdu. Kaçak yapılar için İBB Emlak Müdürlüğü Üsküdar Kaymakamlığına resmi yazıyla tahliye talebinde bulundu. Yasal talebe yanıt verilmedi.
"Yasal sorumluluğumuzu yerine getireceğiz"
“Yürütmeyi durdurma kararlarına itiraz etti. Bazıları İBB’ye ait tapulu araziler üzerindeki kaçak yapıların tahliyesi istendi. Mahkeme süreci devam ederken bazı kaçak yapıların özel çevre koruma bölgesinde olduğu iddia edildi.
“Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün yetkili olduğu ve bu kaçak işletmelerin Yapı Kayıt Belgesi aldıkları gerekçe gösterildi. İstanbul’un en güzel noktalarından biri olan ve 16 milyon İstanbullunun ortak kullanım alanı olan Salacak Sahilini işgallerden kurtarmakta kararlı olan İBB, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyi sürdürecek.”
(RT)