Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'ndan (Eğitim Sen) kadınlar bugün Taksim Tramvay durağında bir açıklama yaparak çocuğa cinsel istismardan yargılanan Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliyesini ve Adalet Bakanlığında cinsel suçların cezalarına indirimi öngören önerilerin getirildiği toplantıyı protesto ettiler.
"Üzmezleri üzün artık"
Yaklaşık 15 kadının katıldığı eylemde basın açıklamasını 1 No'lu şube yöneticisi Saniye Denli okudu.
Denli Adalet Bakanlığı'nın yazılı açıklamasını yetersiz gördüğünü, sözlü açıklama beklediklerini kaydetti.
Önerilerden biri de evlilik yaşını 14'e indirmekti. Üzmez tahliyesi ardınsa islami kurallara göre regl olan çocuğun artık reşit sayılıp evlenilebileceğini savunmuştu. Denli evlilik yaşının indirilmesini "suça ortaklık" olarak niteledi.
"Bu tahliyeyi iktidarın kendi koruması altında bulunan bir çocuğa yaklaşımının olduğu kadar kadına yönelik şiddeti önleme ve cinsiyet eşitliğini sağlamaya ilişkin yasal reformlar yapmakla övünen AKP'nin ikiyüzlülüğünün ve adli tıp dahil her alana yayılan kadrolaşmanın olabilecek en çirkin ve iç bunaltıcı bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz."
Eylemde kadınlar "Tecavüzcüler yargılansın", "Cinsel sınıfsal ulusal sömürüye son", "14 evlilik değil okul yaşıdır", "Üzmezleri üzün artık" yazılı dövizler taşıdılar.
Değişik kurum ve oluşumlardan bir araya gelen kadınlar dün de Taksim'de buluşup Üzmez'in tahliyesini protesto etmişlerdi.
Adalet bakanlığı raporu hazırlayan kurul hakkında inceleme başlattı
Vakit gazetesi yazarı Üzmez’in tahliye olmasını sağlayan Adli Tıp görevlisi doktorlar hakkında Adalet Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı.
Mecliste adli tıp tartışması
Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde, aile ve çocuklarla ilgili sorunları incelemek üzere kurulan alt komisyon başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, cinsel taciz mağduru 14 yaşındaki B.Ç. gibi binlerce çocuk ve kadının, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun verdiği raporlara benzer raporlarla mağdur olduğunu savundu.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu 6 Kasım Perşembe günkü toplantısını çocuk istismarına ayırdı. Komisyon başta Hüseyin Üzmez davası olmak üzere Türkiye’deki çocuk istismarı, B.Ç.’yi koruma altında tutan Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) Üzmez davasındaki tavrı gibi konularda aydınlanmak için SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış’ı dinleyecek.
Yenişafak: "Utan be adam"
Yenişafak gazetesi haftasonu "Utan be adam" manşetiyle çıktı. Gazete "14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizden tutuklanan Hüseyin Üzmez'in tahliyesini sağlayan Adli Tıp raporu hukuk çevrelerince tartışılıyor. Üzmez'in ekran ekran gezip pişkin konuşmaları ise herkesi çileden çıkarıyor" ifadelerine yer verdi.
Vakit: Karalamaya ortak olmayız
Yazarı Üzmez'in 14 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği ortaya çıktığından beri sessiz durmayı tercih eden Vakit gazetesi birinci sayfasında bir açıklama yayımladı. Dosyayı inceleyip ve 'tacizin vuku bulmadığını' öne süren gazete, "Kartel medyasının başını çektiği bu kampanyanın, dikkatleri gündemdeki Ergenekon davasından başka noktalara çekme ve Üzmez'in şahsında mütedeyyin insanlara saldırma maksatlı bir organizasyon olduğuna inanıyoruz" dedi.(BÇ/EZÖ)