* Fotoğraf: Twitter
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç’un altın madeni yapılacağı gerekçe gösterilerek binlerce ağacın kesildiği Kazdağları’nda yaşananlara ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıt geldi.
Bakanlık yanıtında, ağaçların kesildiği alanda rehabilitasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Ayrıca, ağaç dikimi seferberliği kapsamında maden sahalarının rehabilitasyonu ve yeniden ormana dönüştürülmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.
Bakanlığın yanıtını bianet’e değerlendiren Ali Öztunç, “Bu yanıt, Alamos Gold’un işinin bittiğinin, Türkiye’den çekildiğinin, Kazdağları ile ilişkinin kalmadığının ispatıdır. Bizim belgemizdir” dedi.
“Saha geri teslim alındı”
Ali Öztunç’un bölgedeki ruhsat ve izne ilişkin sorusu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şöyle yanıtlandı:
“Orman izni, yenilenmiş ruhsat ile birlikte süre uzatımı için müracaatta bulunulmaması nedeniyle 10 Kasım 2020 tarihinde iptal edilmiştir.”
Bakanlık, sahanın devrine ilişkin soruya da “Saha geri teslim alınarak Bakanlığımız tasarrufuna geçmiştir” şeklinde cevap verdi.
Buna göre, Alamos Gold'a kiralamadan önce zaten Bakanlığın tasarrufunda olan bölge için başka bir şirket işlem yapmak istediğinde hukuki ve idari süreçleri baştan tamamlaması gerekecek.
Ne olmuştu?
Alamos Gold şirketinin Kazdağları’nda madencilik faaliyetleri için yaptığı ağaç kesimleri toplumda büyük bir tepki uyandırmış, on binlerce kişi şirketi protesto etmek için bölgeye gitmişti. Kirazlı‘da maden faaliyetlerine karşı başlatılan çadır nöbeti 425 gün boyunca devam etmişti.
Şirketin ruhsat süresinin 13 Ekim 2019’da sonlanmasının ardından ruhsat yenilenmemiş, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü CİMER başvurusuna verilen yanıtta şirketin izin iptallerinin gerçekleşeceğini ve bölgenin rehabilite edilmesi için planlamalara başlanacağını söylemişti.
Alamos Gold'un Türkiye ayağı Doğu Biga Madencilik’in Genel Müdürü Ahmet Şentürk ise “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” ifadelerini kullanmıştı.
Kazdağları’nda yapmak istediği altın madeni projesi için 350 bine yakın ağacın kesilmesine neden olan şirket hukuksuz bir şekilde varlığını sürdüren Kanada merkezli Alamos Gold, 21 Nisan'da Türkiye’ye tahkim başvurusu yaptığını duyurdu.
Resmi internet sitesinde Türkiye’den 1 milyar dolar tazminat istediğini duyuran şirket gerekçe olarak izinlerinin neden yenilenmediğine ilişkin bir açıklama alamamalarını ve bu süreç boyunca zarar etmelerini gösterdi.
Türkiye’ye Hollanda’da kurduğu bir iştirak üzerinden yatırım yapan şirket, Ankara’nın Hollanda ile yaptığı ikili yatırım anlaşmasını ihlal ettiğini ve “el koyma, haksız ve adil olmayan muamele” nedeniyle tazminat istediğini söyledi.
(TP)