* Fotoğraf: Ekoloji Birliği
Kazdağları’ndaki Kirazlı Balaban Tepesi’nde Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un faaliyetlerine son verildikten sonra ağaç kesimi yapılan alanda başlaması gereken rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun verdiği soru önergesine yanıt geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yanıtta alanın doğal türlerinin karaçam, kızılçam ve meşe olduğu belirtilirken etüt-proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak rehabilitasyon sürecinin Orman Genel Müdürlüğü tarafından takip edileceği belirtildi.
Yanıtta başka herhangi bir detay ve bilgiye yer verilmedi.
Kenanoğlu ne sormuştu?
HDP Milletvekili Kenanoğlu, Ekim 2021 tarihli soru önergesinde söz konusu maden sahasında 347 bin 815 ağacın kesildiğine dikkat çekmiş, şirketin boşalttığı alanda ekolojik hassasiyetlerin gözetilerek hızla rehabilite edilmesi gerektiğini belirtmişti.
Kenanoğlu, Bakan Bekir Pakdemirli’ye söz konusu alanla ilgili şu altı soru yöneltmişti:
- Kazdağlarında Alamos Gold’un 347.815 ağaç keserek katlettiği alan yeniden yeşertilecek midir?
- Kazdağları Kirazlı Altın Madeni işletmecisi Alamos Gold’un ruhsatının iptalinden sonra yapılması gereken rehabilitasyon çalışmaları ne zaman başlatılacaktır?
- Kazdağlarında Alamos Gold’un ağaç kesimi yaptığı sahanın rehabilitasyonu için bir planlamanız var mıdır? Bunun için bir bütçe ayrılmış mıdır?
- Kazdağlarının rehabilitasyon masrafları için Alamos Gold’dan teminat alınmış mıdır?
- Rehabilitasyon planının hazırlık ve uygulanma sürecinde bölgedeki STK’ların görüşleri alınacak mıdır?
- Basında yer alan Alamos Gold’a yeniden ruhsat verileceği iddiaları doğru mudur?
Ne olmuştu?
Alamos Gold şirketinin Kazdağları’nda madencilik faaliyetleri için yaptığı ağaç kesimleri toplumda büyük bir tepki uyandırmış, on binlerce kişi şirketi protesto etmek için bölgeye gitmişti. Kirazlı‘da maden faaliyetlerine karşı başlatılan çadır nöbeti 425 gün boyunca devam etmişti.
Şirketin ruhsat süresinin 13 Ekim 2019’da sonlanmasının ardından ruhsat yenilenmemiş, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü CİMER başvurusuna verilen yanıtta şirketin izin iptallerinin gerçekleşeceğini ve bölgenin rehabilite edilmesi için planlamalara başlanacağını söylemişti.
Alamos Gold'un Türkiye ayağı Doğu Biga Madencilik’in Genel Müdürü Ahmet Şentürk ise “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” ifadelerini kullanmıştı.
Kazdağları’nda yapmak istediği altın madeni projesi için 350 bine yakın ağacın kesilmesine neden olan şirket hukuksuz bir şekilde varlığını sürdüren Kanada merkezli Alamos Gold, 21 Nisan'da Türkiye’ye tahkim başvurusu yaptığını duyurdu.
Resmi internet sitesinde Türkiye’den 1 milyar dolar tazminat istediğini duyuran şirket gerekçe olarak izinlerinin neden yenilenmediğine ilişkin bir açıklama alamamalarını ve bu süreç boyunca zarar etmelerini gösterdi.
Türkiye’ye Hollanda’da kurduğu bir iştirak üzerinden yatırım yapan şirket, Ankara’nın Hollanda ile yaptığı ikili yatırım anlaşmasını ihlal ettiğini ve “el koyma, haksız ve adil olmayan muamele” nedeniyle tazminat istediğini söyledi.
Son olarak CHP'li Ali Öztunç'un soru önergesini Nisan 2021'de yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sahanın şirketten geri alındığını ve bölgede rehabilitasyon çalışmalarının başladığını ifade etmişti.
(TP)