Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) eğitim uzmanı Erkan Aydoğanoğlu, 18. Milli Eğitim Şurası'ndan çıkan "kademeli" temel eğitim kararının altıncı sınıftan itibaren öğrenci alacak imam hatip okullarının önünü açacak yasal değişikliklere zemin hazırladığını öne sürdü.
Eğitim Şurası'nda alınan "kademeli" eğitim kararını bianet'e yorumlayan Aydoğanoğlu, "Mevcut kesintisiz eğitimin pedagojik açıdan çocuklara zararları var. Gelişmiş çocukların, küçük çocuklara taciz ve şiddet uygulamasına neden olabiliyor" diyerek, devam ediyor:
"Ancak Bakanlık fiziksel olarak yaşanan zorlukları bahane ederek, kendi ideolojilerine uygun siteme geçmeye çalışıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin başından beri sekiz yıllık eğitime karşı çıkışın nedeni imam hatiplere darbe vurmasıydı.
Tanımların net yapılması gerekiyor
"Zorunlu eğitimin kademeli hale getirilmesi, eğer tanımlamalar net şekilde yapılmazsa ve liselere bağlı imam hatiplere altıncı sınıftan sonra öğrenci alımına izin veren yasal değişiklikler yapılırsa özellikle kız çocuklarının daha fazla imam hatiplere gönderilmesine neden olabilir.
"Kademeli sistem eğitimde dinselleştirmenin en kritik noktası haline getirilmeye çalışılıyor. Evet, Şura'da alınan kararlar tavsiye niteliğinde ama ilerde yapılacak yasalara da zemin yaratıyor."
İmam hatip öğrenci sekiz yıldır artıyor
Sekiz yıllık temel eğitim sistemine geçildiği 1997'de imam hatip lisesi öğrenci sayısı 396 binden, 192 bine düştüğünü belirten Aydoğanoğlu şu bilgileri verdi:
"AKP'nin iktidara geldiği 2002'de imam hatiplerde okuyan öğrenci sayısı 71 bine kadar düşmüştü, bu yıldan sonra istikrarlı olarak her yıl her yıl ortalama 15 ila 20 bin arttı. 2010'da ise en yüksek artış oldu; 55 binlik artış yaşandı.
"Şu anda imam hatiplerde 198 bin 581 öğrenci var; bunların 104 bin 339 yani yarısı kız öğrenci. Bu hükümet döneminde özellikle kat sayı değişiklileri yapılarak imam hatip okulları teşvik ediliyor.
"Biliyoruz ki muhafazakar aileler, kız çocuklarını erkeklerle aynı okula göndermek istemiyor. Kademeli eğitimin de imam hatiplerin önüne açacak yasal değişikliklere neden olmaması gerekir. Kademeli eğitime geçilirken, zorunluluk kalkmadığı için çocuklar, özellikle de kız çocuklar imam hatiplere yönlendiriliyor olacak. Bu bir tehlike olarak önümüzde duruyor." (SP/EÖ)