Maraş Elbistan’da kurulması planlanan kömür termik santralinin iklim değişikliğine olumsuz katkısı nedeniyle yapılan itirazı bakanlık kabul etti. Bakanlık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda iklim değişikliğinin yer alması gerektiğini söyledi.
Kömürlü termik santral bölgesi olan Elbistan’da Anadolu Enerji, 500 megavat gücünde yeni bir kömürlü termik santral kurmak istiyor.
Santralin ÇED raporu için düzenlenen halkın katılımı toplantısı öncesinde 350Ankara grubu, itiraz dilekçesini yöre halkı ve diğer illerden gelen imzalarla Kahramanmaraş Çevre İl Müdürlüğüne iletti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, ÇED raporunda iklim değişikliği, doğadan çekilecek su, santral kaynaklı uçucu küllerin bölgede tarımı, doğal yaşamı ve insan yaşamını etkilerinin yer alması gerektiğini belirtti.
Zaten mevzuatta var ama uygulanmıyor
bianet’e konuşan 350Ankara grubundan Önder Algedik, zaten mevzuatta yer alan iklim değişikliğinin bakanlığın yazısıyla ÇED raporlarına girmesinin önünün açıldığını söyledi.
“Biz itiraz dilekçemizde zaten Türkiye’deki mevzuatta iklim değişikliğinin ÇED raporlarında yer alması gerektiğinin yazılı olduğunu belirttik. Ancak maalesef bugüne kadarki hiçbir raporda bu kurala uyulmuyor ve kömürlü termik santrallerinin iklim değişikliğine olan olumsuz katkısı yer almıyordu. Genel olarak ÇED’lere yapılan itirazlarda da hep başka çevresel etkilere dikkat çekiliyordu. Bakanlık yaptığımız itirazı mevzuat çerçevesinde haklı bularak hazırlanacak ÇED raporunda iklim değişikliğinin yer alması gerektiğini belirtti.
"Benim bildiğim kadarıyla ilk kez ÇED raporunda iklim değişikliğinin yer alması gerektiği bakanlıkça belirtildi. Böylelikle Türkiye'de iklim değişikliği açısından önemli olan azaltım, uyum ve doğa tahribatına dair üç önemli itiraz noktasının ÇED raporlarına girmesinin önü açıldı. İsteğimiz raporda sadece kömürlü termik santralinin ne kadar emisyon saldığı değil, aslında bu santralin gerekli olup olmadığının tartışılması." (NV)