Fotoğraf: İstanbul Tabip Odası
Sağlık Bakanlığı’nın “Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe” karşı doktorların itirazı devam ediyor.
6 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren iki yönetmeliğe göre 4 bini İstanbul’da olmak üzere 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ü hastanelerle anlaşma sağlayabilecek.
Yönetmelik muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını ve cerrahi branş hekimlerininse ameliyat işlemlerini yapmalarını engelliyor.
Türk Tabipler Birliği (TTB) ve hekimler şimdi Danıştay’a yürütmeyi durdurma davası açmaya hazırlanıyor.
bianet’e konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Cegerğun Polat yönetmeliği doktorların da Resmi Gazete'den öğrendiğini söyledi.
Polat “Her konuda tweet atan ve açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olaydan sonra bununla ilgili tek bir açıklama yapmadı. Muayenehanelerle biraz da olsa bağımsızlığını elde eden ve kendi mesleki uygulamalarını özerk bir biçimde yapabilen hekimlerden rahatsızlar. Bu yönetmelik özel sağlık alanında hastaların tedavilerini aksatmasına neden olacak. Hastaların hekim seçme özgürlüğünün de önüne geçecek. Uygulamayla beraber özel sağlık sermayelerinin tekelleşmesinin önü açılıyor.” diye konuştu.
"Bakanlık 'Artık iş yapamazsınız' diyor"
Değişiklikle beraber binlerce insanın işsiz kalacağını, ciddi bir mali kayıpla beraber insan gücü kaybına da yol açacağını belirten Polat şöyle devam etti:
“Önce Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı muayenehanelerin açılmasıyla ilgili bin bir türlü zorluk çıkartıldı. Sonrasında bir takım kurallar koyarak hekimlerin ceplerinden masraf yapmaları istendi. Sekreter gibi birçok insanın istihdam edilmesini sağladık. Mevcut yasalar, yönetmelikler ne diyorsa hekimler de onu uyguladı. Ancak sonrasında ansızın bir yönetmelikle ‘Artık iş yapamazsınız’ denildi. Bu durum olağanüstü bir mağduriyet yaratıyor.
Muayenehaneciliğin özendirilmesi veya önünün açılması yönünde bir talebimiz zaten yok. Ama hekimlik yapma fırsatı verilmeden özel hastaneler lehine bir düzenleme yapılıyor. Bizim itirazımız da buna.
“Devlet; özel hastaneleri, muayenehaneleri kapatabilir. Fakat bundan sonra ancak kamu hastanelerinde tarif edilmiş koşullarla hekimlik yapacağımızı söylemeli. Yani ‘hastanıza beş dakika değil en az yirmi dakika ayırabileceksiniz.’ demeli. Çalışma koşullarına siyasi müdahalelerin olmaması gerekiyor.”
"Yeni yönetmelik belirsizliklerle dolu"
Yürürlüğün birçok belirsizlik içerdiğini belirten Polat, “Bir yönetmelik çıkarıyorsunuz, ama yönetmelik o kadar belirsiz ki. Kimin nasıl uygulayacağını tarif bile edilmemiş. Hangi hekim ne kadar sürede muayenehanesini kapatacak belli değil. “Kapanan muayenehane ne olacak?” bunun cevabı yok. Ya da muayenehanesi kapanan hekim hayatını nasıl sürdürecek, belirsiz.” dedi.
Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile;
|
(MT/HA)