Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı mahkemelere gönderilen Adalet Bakanlığı notuyla ilgili soru önergesi verdi.
TIKLAYIN - Adalet Bakanlığı’ndan Mahkemeye “Demirtaş Notuna” HDP’den Tepki
Kayseri 12. Asliye Ceza Mahkemesi, Demirtaş'ın 14 Kasım’da görülecek duruşmaya getirilmesi için Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne yazı göndermişti. Kurumdan gönderilen 13 Ekim 2017 tarihli “Gizli” ibareli cevapta ise, Demirtaş’a yönelik şu ifadeler yer alıyordu:
“Edirne Özel Tip Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı'ndan anılan tutuklu ile ilgili geniş bir çevreye sahip olması ile sevk ve duruşmada ciddi güvenlik riski oluşturacağı bildirilmiştir. Ayrıca, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan militan konumunda olan ve kamuoyu tarafından yakından bilinen ve takip edilen adı geçen tutuklunun bulunduğu il dışında yapılacak duruşmalara getirilip-götürülmesinin firar, olası saldırı ve adliye önünde gösteri ve eylem yapılması gibi istenmeyen olayların yaşanmasına neden olabileceği değerlendirilmektedir.”
Cevap yazısında, Demirtaş'ın duruşmalara SEGBİS aracılığıyla katılmasına karar verilebileceği, aksi durumda günsüz olarak duruşma açılabileceği belirtildi.
Baydemir, aynı yazının Demirtaş’ın dosyasının olduğu bütün mahkemelere gönderildiğini de ekledi.
“Bakanlık neye dayanarak mahkeme kararına karşı talimat verdi?”
Osman Baydemir, konuyla ilgili önergesinde Başbakan Binali Yıldırım’dan şu soruları cevaplamasını istedi:
* Kayseri 12. Asliye Ceza Mahkemesince, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmaya getirilmesine karar verildiği halde Adalet Bakanlığı hangi yasaya dayanarak mahkemeye talimat verdi?
* Adalet Bakanlığı “Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan militan konumunda olan tutuklu” ifadesiyle mahkeme yerine Selahattin Demirtaş hakkında hüküm mü verdi?
* Adalet Bakanlığı’nın Demirtaş hakkında günsüz duruşma yapılması yönündeki talimatının yasal dayanağı nedir? Bu aynı zamanda Demirtaş’ın duruşmaya çıkması durumunda yapacağı savunma açısından kamuoyunun edineceği haber alma ve bilgilendirme hakkının da gaspı değil mi?
* Adalet Bakanlığı’nın bahsi geçen yazısı aynı zamanda Anayasa 138. maddesinde belirtilen hükümlere aykırı değil mi?
* Bağımsız ve tarafsız yargı talep eden veya etmeye cüret edenler hakkında hangi örgütten soruşturma açılacağı veya yargılanacağı hükümetiniz tarafından belirlendi mi?
Ne olmuştu?
Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Ayrıca, vekilliği ve HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Nursel Aydoğan'ın da aralarında bulunduğu dokuz HDP’li vekil de halen tutuklu.
TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş Kimdir?
Demirtaş, tutuklu bulunduğu dava kapsamında 7 Aralık 2017’de Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim önüne çıkacak.
Demirtaş'ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır'da açılmış sonra “güvenlik gerekçesiyle” Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilmişti. Demirtaş, duruşmaya götürüldüğü takdirde, tutuklandığı günden 13 ay 3 gün sonra mahkeme karşısına çıkmış olacak.
Ancak Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde 7 Temmuz’da görülecek duruşmaya bizzat katılacak ve tutuklandığından beri ilk kez kamuoyu önüne çıkacaktı fakat duruşmaya kelepçeli götürülmek istendiği için mahkemeye gitmeyi reddetti.
Demirtaş, “Türk milletini, Cumhuriyeti ve TBMM’yi alenen aşağılamak” suçlamasıyla Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11 Eylül’deki duruşmasına da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılmak istemediği için katılmamıştı. Mahkeme heyeti, davanın Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde aynı suçtan açılan dava ile birleştirilmesine karar verdi.
8 Ağustos 2017’de Hatay Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde ifadesi alınan bir kişiye “… terör örgütü üyesi olan bu suçtan tutuklanarak cezaevinde yatmakta olan Selahattin Demirtaş isimli şahsı övdüğünüz…” şeklinde bir soru yöneltilmesi üzerine HDP suç duyurusu yapmıştı.
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru ise henüz sonuçlanmadı.
Selahattin Demirtaş’ın, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Meclis’teki HDP Grup Toplantısında konuşma talebi de Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından, “Talebiniz yargının görev alanında, yapacağımız bir işlem yoktur” diye reddedilmişti. (AS)