Bir yandan maden içinde Türk müdürlerin tasfiye edilmesi girişimi ve işten çıkarılma tehditleri sürerken, diğer yandan da dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile ilgili bakanların, mahkeme kararlarını uygulamayarak madenin çalışmasına izin verdikleri gerekçesiyle, Bergama Köylülerine tazminat ödemeye mahkum edilmeleri, madenin kapatılmasını yeniden gündeme getirdi.
Soma'daki Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası'nı "sarı sendika" olmakla suçlayan işçiler, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) geçmek istiyorlar.
Normandy Şirketi'nin işlettiği maden ocağındaki son gelişmeler şöyle.
" Direnişi kırmak için işçi çıkarılıyor"
* Sendika'nın toplantıları işverenin odasında yapılıyor, DİSK'e geçmek isteyen işçiler, işverenin tehditleriyle karşılaşıyor.
* Özellikle köylerdeki direnişi kırmak için madene gereğinden fazla işçi alımı yüzünden şirket giderleri şişiyor. Bu nedenle direnişin kırıldığını düşünen şirket yetkilileri işçi çıkarma yoluna gidiyor.
* Yönetici düzeyindeki 5 Türk uzmanın görevine son verildi. Fakat yetkililerin hiç beklemediği işçi direnişi yüzünden işten atılmalar şimdilik durduruluyor.
* Uzmanlar Ovacık Altın Madeni'nin 150-160 işçinin çalışabileceği kapasitede bir maden olduğunu belirtirken, madende şu an üç yüzün üzerinde kişi çalışıyor.
" En kısa sürede en fazla altın çıkarılmak isteniyor"
* İşveren, Bakanlar Kurulu'nun "Prensip Kararı" ile çalıştığı için her an kapatılabileceğini düşünerek en kısa sürede en fazla altını elde etme derdinde. Bu yüzden en zengin damarları işleniyor.
* Ortalama bir maden tonda 5 gram altın ve 5 gram gümüş üretimi yaparken (bu rakam duruma göre tonda 1.5 grama kadar düşebiliyor) Ovacık altın madeninde tonda 30-40 gram altın ve o kadar da gümüş elde ediliyor.
* Zengin olmayan damarlar ise beklemeye alınıyor. En çok altını alabilmek için maden yüzde 135 verimle çalıştırılıyor. Maden yetkilileri tonda 9-10 gram altın ve o kadar da gümüş elde ettiklerini söylüyorlar.
* Altın dökümü ise haftada bir kez yapılıyor. Uzmanlar haftada 400-500 kilo altın ve o kadar da gümüş döküldüğünü söylüyorlar. Maden şirketi ise şimdiye kadar 3.5-4 ton altın çıkardıklarını açıklıyor. Haftada dökülen altın ile şirketin rakamları arasında ise büyük bir fark bulunuyor.
* Şirket ayrıca üretimde görev yapan Türk mühendislerinin işlerine son vererek yerine yabancıların atanması, üretilen altının Türk personelinin gözetiminden çıkarılması olarak değerlendiriliyor.
* Türkiye'de altın madenciliği teknolojisi gelişmediği için devlet altın madenini nasıl kontrol edebileceğini bilemiyor. Bu yüzden altın dökümü sırasında bir devlet yetkilisi bulunmuyor.(NK/BB)