Eczaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında ilaç alımı konusunda çıkan anlaşmazlık, dün akşam (30 Haziran) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Bakan Faruk Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak ve çeşitli ilaç firmalarının yetkililerinin katıldığı toplantıda "uzlaşmayla" sonuçlandı. Ancak eczacılar aynı görüşte değil.
Eczacılar protokolü yetersiz buluyor
Bianet’e konuşan, Eczacının Sesi Oluşumundan eczacı Mustafa Nuri Şener asıl taleplerinin karşılanmadığını söylüyor.
“Buna rağmen basında protokol büyük bir başarıymış gibi gösteriliyor. Kamu kurum ıskonto oranlarındaki değişimin eczacılara yansıması uzun vadede gerçekleşecek. Öte yandan kalp, astım gibi ölüm riski yüksek olan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara büyük engellemeler mevcut. Asıl sorun burada ama bu sorunu küçümsüyorlar. Bizi ortadan kaldırmak için zincir eczaneler kurmak istiyorlar, zaten son zamanlarda çok fazla eczane kapanıyor. Kısacası eczacıları kandırdılar.”
Eczacıların talepleri neydi?
Toplantıda uzlaşmaya varılan temel iki konudan biri, kamu kurum ıskontosu uygulamasında eczacının sanayi ve kamu arasında aracılık yapması nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için, kamu ilaç alımlarında firmalar tarafından eczaneler aracılığı ile yapılan ıskontoların KDV dahil eczanelerden tahsili uygulamasının eczacıların lehine değişmesi talebiydi.
İkinci talep ise, kademeli ıskonto oranlarının düşürülmesiydi.
Eczacıların, muayene ücreti tahsilatına son verilmesi, eksikli reçeteler iade edilmesi ve kesintinin kaldırılması, günübirlik tedavi uygulamasına son verilmesi ve ödemelerin yüzde 100 yapılması yönündeki talepleriyse henüz bir sonuca bağlanmadı.
Çelik: Başlıca talepler kabul edildi
TEB Başkan ve yöneticilerinin ağırlıklı olarak iki konu üzerinde durduklarını ifade eden Çelik “1 Temmuz itibariyle kamu kurum ıskontolarında, eczacıların aleyhine gelişen durum ortadan kaldırılacaktır. Yeni düzenleme ile kademeli eczacı ıskonto oranları ise 0-350 milyar arasındaki ciroda yüzde 1 ıskonto, 350-600 milyar arasındaki ciroda yüzde 2 ıskonto, 600-900 milyar arasındaki ciroda yüzde 3 ıskonto, 900 milyarın üzerindeki cirolarda ise yüzde 4 ıskontoda uzlaşmış bulunuyoruz” dedi.
TEB: Karar rahatlatıcı
TEB Genel Başkanı Çolak, bakanlar Unakıtan ve Çelik’e destekleri için teşekkür ederken, görüşmelerden “vatandaşları sıkıntıya sokmayacak bir karar çıktığını” ifade etti.
Gelinen noktayı bir uzlaşma işi olarak gören Çolak, “Her olayın kendine özgü bir gelişimi vardır. Sonuç olarak, meslektaşlarımızı rahatlatacak bir karar çıkmıştır. Özellikle, düşük cirolu eczanelerimiz rahatlamışlardır" dedi.(NV-CU/EZÖ)