Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medyada paylaşım yapmalarının ardından gözaltına alınanlarla ilgili soru önergeleri verdi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergelerde, siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve hak savunucularının da gözaltına alındığı hatırlatıldı.
TIKLAYIN - Altı Kentte Sosyal Medya Operasyonu
Gözaltına alınanlar arasında Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yöneticisi ve Cezaevleri Komisyonu üyesi Nuray Çevirmen, İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Adnan Vural, HDP Parti Meclisi üyesi Kemal Bülbül ile HDP Ankara İl Örgütü yöneticisi Osman Konukçu var.
TIKLAYIN - Üç Gazeteci ve Bir Yönetmen Gözaltına Alındı
Ayrıca gazeteciler Sibel Hürtaş, Hayri Demir ile yönetmen Fatin Kanat da gözaltına alındı.
Dün de gazeteci yazar Nurcan Baysal, gazeteci İshak Karakaş ve yazar Aziz Tunç gözaltına alınmıştı.
TIKLAYIN - Yazar Nurcan Baysal "Afrin Paylaşımlarından" Gözaltında
Diyarbakır’da en az 30 kişi gözaltına alınırken, İstanbul ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılıkları toplam 75 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu açıklamıştı. Bursa, Kütahya, Ankara, İzmir, Muğla, Denizli, Manisa ve Kayseri’de de operasyonlar düzenlendi.
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü hakkında yakalama kararı çıkarılırken, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım ve HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen hakkında da aynı sebeple soruşturma başlatılmıştı.
Kaç kişi gözaltına alındı, kaçı tutuklandı?
Bedia Özgökçe Ertan, Bakan Gül ve Bakan Soylu’dan şu soruları cevaplamasını istedi:
* Afrin’e yönelik askeri operasyona karşı sosyal medyadan barış talebinde bulunan kaç kişi gözaltına alındı?
* 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla kaç kişi gözaltına alındı? Bunlardan kaçı tutuklandı?
* 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla tutuklanan kişilerin illere göre dağılımı nedir?
* 2013 yılından bu yana sosyal medya paylaşımları dolayısıyla haklarında dava açılan kaç kişi var? Bu davaların kaçı sonuçlandı? Kaçı halen devam ediyor? Hüküm giyen kişi sayısı kaç?
* Sosyal medya paylaşımları nedeniyle bugüne kadar kaç milletvekili hakkında fezleke düzenlendi?
“Savaş propagandası yasağı”
Önergelerde, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi hatırlatıldı:
“Bu gelişmelerden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye kamuoyunda savaş karşıtlığı engellemek isteniyor. Ancak 1966’da imzaya açılan ve 1976’da yürürlüğe giren, 2003 yılında Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin ‘savaş propagandası ve düşmanlığı savunma yasağı’ başlıklı bölümünün 20. maddesi ‘her türlü savaş propagandası hukuk tarafından yasaklanır’ ifadesiyle savaş karşıtlığının değil savaş propagandasının yasak olduğunu düzenlenir.” (AS)