Elazığ'ın Alacakaya ilçesi yakınındaki zengin rezerve sahip krom madenleri çalıştırılmadığı için 2 bin işçi işsiz kaldı. Yarımca beldesindeki Ferrokrom tesisleri atıl durumda bekliyor. 500 kişinin işine son verilen tesislerde çalışan 900 işçi ve memur geleceklerinin ne olacağını bilmiyor.
Eti Krom'da neler oluyor?
Özelleştirme İdaresi Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Anavatan Partili (ANAP) Yılmaz Karakoyunlu,özelleştirilmesi düşünülen Bor Madenleri ile Elazığ'daki Etikrom'a ait ruhsatları Eti Holding'ten istedi. Eti Holding ve bağlı kuruluşlarından sorumlu Devlet Bakanı Demokratik Sol Partili (DSP) Şükrü Sina Gürel ise, Karakoyunlu'nun isteğini geri çevirdi.
Bunun üzerine Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Eti Holding'i mahkemeye verdiğini açıkladı. Etikrom özelleşip, özelleştirilmeyeceği ise bir başka bahara kaldı.
Maden İş Başkanı Cirit: "Burada devlerin rant savaş var"
Maden İş sendikası Elazığ Şubesi başkanı İrfan Cirit konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
* Alacakaya ilçesindeki Kapin ve Sori bölgelerinden ham krom cevheri çıkaran müteahhitler 2000 işçi, tekniker ve mühendis çalıştırıyordu. Şimdi hepsi işsiz. Burada devlerin rant savaşı yapılıyor. Tabi, bu arada olan da fakir fukaraya ve devlete oluyor.
* Elazığ'ın kaderiyle, Elazığlının ekmeği ile ve devletin çıkarlarıyla oynayan, bu verimli kuruluşu bugünkü duruma sokan, Ankara'daki Eti Holding yönetimidir.
* Ankara'da çok büyük rant oyunları oynanıyor. Etikrom'un bağlı bulunduğu Eti Holding'in kötü yönetimi sayesinde bu sıkıntıları yaşıyoruz. Etikrom'u Eti Holding'ten alıp Özelleştirme İdaresi'ne devreden siyasilerin, özelleştirme için tanıdıkları süre 18 Ekim 2001 tarihinde sona erecekti. Elazığ Milletvekili Ahmet Cemil Tunç, geçenlerde Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la bir görüşmede bulundu. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Etikrom'un 18 Ekim'de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan alınıp Eti Holding'e devredileceğini ifade etmişti. Kamuoyuna yansıyan açıklamalara göre 18 Ekim tarihinde Özelleştirme İdaresi'nden alınıp, yeniden Eti Holding'e verileceği savunulan Etikrom iki bakan arasındaki anlaşmazlık nedeniyle şimdilik askıda kaldı. Ancak, bizleri asıl düşündüren konu şudur:
* Etikrom yönetiminin Özelleştirme İdaresi'nde veya Eti Holding'te olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. Al birini vur ötekine. Asıl bundan sonra Etikrom'un kaderi ne olacak, işte orası belli değil. Şu anda madencilik sektörüyle ilgisi bulunan tüm çevreler beklemede. Çalışanlar tedirginlik içerisinde. Herkeste işten çıkarılma ve işsiz kalma korkusu hakim.
* Bu işyerinde en başta çalışanların iş güvenliği temin edilmeli, ardından da Etikrom ve maden ocakları o eski verimli ve karlı günlerine yeniden kavuşturulmalı. Siyasilerimizden bunu bekliyor ve bunu istiyoruz.
ANAP İl Başkanı Serdar: "DSP'nin devreye girmesi gerekiyor"
Anavatan Partisi (ANAP) Elazığ İl örgütü Başkanı ANAP İl Başkanı Ömer Serdar,da konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
* ANAP olarak yapmış olduğumuz girişimlerin olumlu netice vermesi için Demokratik Sol Parti (DSP) Elazığ teşkilatının devreye girmesi gerekiyor. Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ile yaptığımız temaslardan, olumlu izlenimler edindik. Etikrom'un Özelleştirme kapsamı dışına alınması için, Etikrom Genel Müdürlüğü'nün gerekli başvuruyu gecikmeden yapmasının öncelik taşıdığı ifade ediliyor. Bundan sonrası için de DSP Elazığ İl Teşkilatının konunun takipçisi olması kaçınılmaz görünüyor.
DSP İl Başkanı Erden: "Bakan Gürel yönetimi istiyor"
DSP Elazığ İl Başkanı İ. Selçuk Erden ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
* Ferrokrom'la ilgili olarak, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ile sürekli temas halinde bulunuyoruz. Sayın bakan konuyu, Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirdiğini, Etikrom'un kendisine bağlanmasını istediğini de belirtti. Bu konuda hükümet ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) de herhangi bir olumsuz tavrının olmadığını ifade etti. Biz DSP olarak konunun en yakın takipçilerindeniz. Kimse topu bize atıp kenara çıkmasın.
Etikrom yöneticisi Ayna: "Üç aydır üretim yapmıyoruz"
Etikrom Genel Müdür Vekili Atilla Ayna da şunları söyledi:
* Yaşananlardan büyük üzüntü duyuyorum. Üç aydan beri ferrokrom üretimi yapamıyoruz. Biz de fırınların bakımını yaptık. Elimizde işlemeye hazır 100 bin ton civarında, piyasa değeri 35 milyon dolar olan cevher stoku var.
* Yönetimin kime devredileceği konusunda herhangi bir beyanda bulunmamız doğru değil. Bizlere verilen görevleri yerine getirmek gibi yükümlülüğümüz vardır.
Müteahhitler: "İki bin kişiye yazık oldu"
Ocaklardan krom cevheri çıkaran Bemak, Karaca ve Özkay müteahhit firma temsilcileri şunları söyledi:
* Şu anda madan ocaklarında üretim bütünüyle durdu. Hükümetin ilk niyet mektubunda Etikrom ve Bor işletmelerinin özelleştirileceğine dair verilmiş sözleri vardı. Etikrom'un geleceği için herhangi bir umut taşımıyoruz.
* Etikrom'a ve maden ocaklarına gerçekten yazık oluyor. Terörün en şiddetli yıllarında bu ıssız dağlarda 2 bin bölge insanına iş imkanı sağladık. Burada çalışan insanların alın terleri ile hem ülke hem de Elazığ'ın ekonomisine girdi temin edildi. İşsiz kalan, ellerinden ekmekleri ve sosyal güvenceleri alınan 2 bin kişinin vebali, buna sebep olanları boğacaktır. Etikrom'un Özelleştirme İdaresinden alınıp Eti Holding'e devredilmesini bir kandırmaca ve zaman kazanma olarak nitelendiriyoruz. Bu yalanları aylardır dinlemekten bıkıp usandık. Tek kelimeyle buralara yazık oldu. (MT/YÖ/NA)