Yönetmen Nejla Demirci'nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden dün (28 Eylül) ikinci kez kaldırıldı.
Belgeselin ilk kez 22 Eylül’de yarışma seçkisinden kaldırılma nedeni belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiasıydı.
Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu yaptığı yazılı açıklamada bu kez “Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir,” diyerek belgeseli seçkiden ikinci kez çıkardıklarını duyurdu.
"Terör örgütü propagandası"
Son gelişmeler ışığında, bugün Beyoğlu Kültür Yolu Festivali tanıtımı için yapılan basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivaldeki sansür tartışmasına dair "Bakanlığımızın tavrı çok net," dedi:
"Bu konuyla ilgili en başından beri bakanlığımızın tavrı çok net. Bakanlık olarak kültür ve sanatın her daim destekçisiyiz. Ancak sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına, sanatın provokasyon unsuru olarak da kullanılmasına son derece karşıyız. Konu ile ilgili detaylı açıklamayı bakanlığımız kamuoyuna yapmıştır."
Senarist Birliği ise, yaptığı yazılı açıklama ile durumu “uluslararası bir skandal” olarak değerlendirdi.
Fırat Yücel: Festival, büyük bir yanlışlar silsilesini başlattı
“Festivalin sahibi sinema sektörüdür”
“Festivalin sahibi hiçbir kurum ya da kişi değil, sinema sektörüdür,” diyen birlik, yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“60. Antalya Altın Portakal Film Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun yaptığı talihsiz açıklama, uluslararası bir festivalde apaçık sansürün onaylanması, bütün sektör bileşenlerinin sorumluluk alıp karşı durmasına rağmen meşrulaştırılmasıdır!
“İthamlarla hiçbir alakası olmadığı net bir biçimde açıklanan ve tespit de edilebilecek olan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin ‘korkuyorum’ argümanıyla tekrar seçkiden kaldırılması uluslararası bir skandaldır.
“SENARİSTBİR olarak her nereden gelirse gelsin daima sansürün karşısındayız. Eğer doğru kararı alabilme gücü gösteremiyorsa, Festival Yönetmeni ve yönetimi derhal istifa etmelidir.
“Bu yıl 60.sı gerçekleşecek bir uluslararası festivalin sahibi hiçbir kurum ya da kişi değil, sinema sektörüdür.”
Festivalin uyguladığı sansüre tepkiler, sosyal medyada (X) #AltınPortakalSansürü2023 etiketi ile dile getiriliyor.
Ne olmuştu?
Yönetmen Nejla Demirci'nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırıldı.
Konuyla ilgili 22 Eylül'de açıklama yapan Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığını duyurdu ve ekledi: "Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz."
Karara tepki gösteren 20 jüri üyesi görevi bıraktı, daha sonra kararı sansür olarak nitelendiren onlarca yönetmen ve yapımcı, filmlerini yarışmadan çekti.
28 Eylül'de festival tarafından yapılan açıklamada "Kanun Hükmü adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir" denildi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve festival başkanı Muhittin Böcek, görevi süresince seçici kurulların oluşmasına, jürilerin belirlenmesine, filmlerin içeriğine ve filmlerin kazanıp kazanmaması konusuna hiçbir şekilde dâhil olmadıklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da aynı gün bir açıklama yayımlayarak "Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür,” diyerek festivalden çekildiğini duyurdu.
(TY)