10 Şubat 2006 tarihinde verdiği soru önergesinde Karademir, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) atıfta bulunarak, CEDAW'ın 24. maddesi ile kadınlara karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması yönünde taraf devletlere ulusal seviyede gerekli bütün önlemleri alma zorunluluğu getirildiğine dikkat çekti.
Karademir, Türkiye'nin 1995 yılında Pekin'de yapılan 4. Dünya Kadın Konferansında kabul edilen Pekin Deklarasyonu Eylem Platformunu hiç çekince koymadan kabul ettiğini ve taahhütlerde bulunduğunu da hatırlattı.
Karademir: Sığınmaevleri yaygınlaştırılacak mı?
TBMM Başkanlığına sunulan soru önergesinde Milletvekili Erdal Karademir'in soru önergesinde şunlar var:
* CEDAW Komitesinin, hükümete Sığınma Evleri'nin yaygınlaştırılmasını, bunların açılma kararının yerel yönetimlere bırakılmaması ve hükümet tarafından üstlenilmesine, ilişkin talep doğru mudur? Doğru ise, söz konusu talebe ilişkin hükümetinizce ne gibi bir çalışma gerçekleştirilmiştir?
* CEDAW Komitesinin öngörüsü bağlamında bakıldığında, belediyelerin ekonomik kaynaklarının sınırlılığı, feodal yapı, kültürel farklılıklar, gelenekler ve siyasi eğilimler kadınların hakları ve kadınların korunmasını güçleştirmektedir. Bu anlamda, kadın sığınma evleri gibi bir kamu hizmetinin yerel yönetimlerce yerine getirilmesini doğru buluyor musunuz?
Uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki tüzemiz/mevzuat kadın sığınma evlerinin açılmasını öngörmektedir. Uluslararası sözleşme ve standartlara göre ise ülkemizde en az 9 binin üzerinde sığınak olması gerektiği ifade edilmektedir.
* Ülkemizde yönetmeliklere uygun 15 sığınma evi olduğu söylenmektedir. Bu bilgi doğru mudur? Eğer doğru ise, sığınma evlerinin yok denilecek kadar az oluşu, devletin ilgili kurum ve kuruluşları ile belediyelerin görev ihmalinden kaynaklandığı söylenebilir mi?
* Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na Bağlı Kadın Konukevleri Yönetmeliği "kadın sığınma evleri"nin sayısı nedir? Bu sığınma evleri hangi illerimizdedir?
* Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılan Kadın Konukevleri Yönetmeliği kapsamında açılan "kadın sığınma evleri"nin sayısı nedir?
* Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan izin alınmadan açılmış sığınma evi var mıdır? Varsa bu sığınma evlerinin yasal dayanağı nedir?
* Kurumunuzdan izin alınmadan açılan sığınma evlerinin standartlara uygun olup olmadığı ve denetimleri kimin tarafından yapılmaktadır?
* Belediyelerin sığınma evi açma konusunda plan, program ve uzman personeli var mıdır?
* Belediye Yasası kapsamında sığınma evi açılmış mıdır? Açılmış ise, sığınma evi açan belediyeler hangileridir?
* Belediyeler tarafından açılan sığınma evlerinin, standartlara uygun olup olmadığı ve denetimleri kimin tarafından yapılmaktadır?
* Kuruma bağlı olanlar dışında ve kaçak olarak çalışan sığınma evlerinden amacı dışında çalıştığı tespit edilen sığınma evi var mıdır? Varsa, bunlar hakkında ne gibi işlem yapılmıştır?
* Sığınma evlerinin sayısı ve sığınma evlerine olan gereksinim dikkate alındığında, AKP'li Belediyelerin Sığınma Evlerine karşı ilgisiz ve duyarsız kaldıkları görülmektedir. AKP'li Belediyelerin sergiledikleri bu umursamazlığın nedenleri nedir?
* AKP iktidarları döneminde kapatılan sığınma evi var mıdır? Varsa, kapatılma gerekçeleri nelerdir?
* Kadın sığınma evlerinde kalan kadınlar sığınma evlerinden ayrıldıktan sonraki sürece ilişkin, kurumunuzun bir projesi var mıdır?
* Kadın ve çocuğa yönelik şiddet konusunda Bakanlığınızca bir veri tabanı oluşturulmuş mudur? (SD/AD)