Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a göre devlet Osmangazi Köprüsü’nden zarar etmiyor.
Köprünün açılışı 30 Haziran’da yapılmış; paralı geçiş ise 11 Temmuz’da başlamıştı. Paralı geçişin başlamasının ardından geçiş ücretlerin yüksek olması nedeniyle geçişlerin çok düşük kaldığı iddiaları basına yansımaya başlamıştı.
Bakan Arslan’a göre 11 Temmuz’dan itibaren köprüde ortalama geçişler 20 binin üstünde. Arslan, Hürriyet gazetesine bugün yaptığı açıklamada “Bu rakam beklentilerimizin üstünde” dedi.
"Hedefleri Erdoğan
Geçiş ücretleriMotosiklet, otomobil, kamyonet, minibüs, arazi taşıtı vb.: 88,75 TL Kamyon, otobüs vb.: 141.95 TL TIR, kamyon treyler vb.: 168,60 TL Yere değen aks sayısı 4 veya 5 araçlar: 223,60 TL Yere değen aks sayısı 6, 7, 8 ve daha fazla olan araçlar: 282,15 TL |
Arslan projelerin ekonomik olarak büyük bir katkısı olacağını söyledi ve bunun istenmediğini belirtti. Bakana göre hedef Erdoğan:
"Dünyada ticaretin-ulaştırmanın merkezi olan uluslararası çevreler, bu pazar Türkiye'ye kaymaya başlayınca "dur" demek istedilerBiz damarlarına bastığımız için Türkiye'yi istemiyorlar, Tayyip Erdoğan'ı istemiyorlar
Çiğdem Toker zarar ediyor demişti
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, dün yayınlanan köşe yazısında Osmangazi Köprüsü’nün Hazine’ye maliyetini hesaplamıştı ve günlük zararın yaklaşık 3 milyon lira olduğunu yazmıştı:
"539 bin 68 otomobilin eksik geçtiği anlaşılıyor. Bunu çarpın 90 TL (30 dolar) ile 48.5 milyon TL. Devletin günlük zararı yaklaşık 3 milyon TL. Kaldı ki, bu yalnızca geçmeyen otomobiller için Hazine’den yani bizlerin cebinden çıkan para."
"Polemiğe girmeyeceğim"
Bakan iddiaları ortaya atanların bilgi eksikliği olduğunu onlarla polemiğe girmek istemediğini de söyledi:
“Bir kere Osmangazi Köprüsü projenin sadece bir bölümü, 385 kilometrelik otoyol bölümü de var ve tamamı 2018’in başında bitecek. Şu anda Osmangazi Köprüsü’yle beraber projenin sadece 58 kilometresi bitti. Bugün köprüden ortalama 20 bin aracın üzerinde geçiş yapılıyor. Bu da bizim başlangıçta öngördüğümüz rakamların üstünde. Eksik bilgiyle yorum yapılıyor”.
Bakan yürüttükleri diğer projelerle ilgili de bilgi verdi.
Üçüncü Boğaz Köprüsü 15 gün sonra
“Büyük projelere devam edeceğiz. Bir aksama yok. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yüksek katılımlı bir törenle açacağız, orada 10-15 günlük bir işimiz kaldı.”
Avrasya tüneli 20 Aralık’ta
“Avrasya Tüneli’nde çalışmalar tam hızıyla sürüyor. Darbe girişiminin ilk bir-iki günü dışında yoğun mesaiyle çalışmaya devam ediliyor. 20 Aralık’ta orayı açmak için çalışıyoruz.”
Üçüncü havalimanı 2018’de
“Üçüncü havalimanında 16 bin kişi, 24 saat çalışıyor. Hedef projeyi, 2018 ilk çeyrekte bitirmek. Projelerle ilgili bir aksaklık çıktığında, hızla müdahale ediyoruz.“
1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi
1915 Çanakkale Köprüsü’ne yoğunlaştıklarını söyleyen Ahmet Arslan, “Yılbaşında ihaleyi bitirip, işe başlamak istiyoruz.
Kanal İstanbul çalışmaları
“Kanal İstanbul’da birçok noktada güzergah çalışmaları yapıldı ve son aşamaya geldi. Artık finansal yöntemleri konuşuyoruz. Finansal yöntemin de adını koyduktan sonra, ihale sürecini başlatacağız. Kamu kaynakları mı kullanılacak, yap-işlet mi olacak, başka bir yöntemle kamu-özel sektör ortak mı çalışacak bütün bunları çalışıyoruz. Bu projede olası güzergahlar zaten kamuoyu gündemine düştü, onların tümünü çalışıyoruz.”
Üç katlı İstanbul Tüneli ve diğer projeler
Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için 15 Temmuz sonrası uygulama projeleri için ihale başlatıldığını hatırlatan Bakan Arslan şu detayları verdi:
“Üç firma teknik yeterlilik aldı. 10 Ağustos’ta da mali teklifleri açacağız.
“Filyos Limanı içinse geçtiğimiz günlerde ihale süreci tamamlandı. Yer teslimi de yapıldı, bugünlerde kazma vurulacak ve proje başlayacak.
“Rize-Artvin havalimanı deniz üzerine yapacağımız ikinci büyük havalimanı. Burada da Eylülün ilk yarısı için ihale tarihi almak istiyoruz.
“Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de sene sonuna kadar bitirip, tren işletmeciliğine başlamak istiyoruz. Bütün projeleri hızlandırmak istiyoruz." (HK)