Kaynak ve fotoğraf: AA
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Eğitim Meclisi Toplantısı'na katıldı. Bakan Özer yaptığı konuşmada, "Türkiye'de genç işsizliği azaltmanın en önemli enstrümanı mesleki eğitimin güçlendirilmesidir" dedi.
Şubat 2019'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan protokolle 81 ilde 81 meslek lisesi TOBB'a devredilmişti.
TIKLAYIN - "Öğrenciler, Staj Adı Altında Ucuz İşgücü Olarak Çalıştırılacak"
1817 sınıfta yüz yüze eğitime ara verildi
Bakan Özer COVID-19 sürecinde okullardaki durum ile ilgili olarak "Türkiye'nin COVID-19 sürecinde normalleşmesi için, eğitim sisteminin normalleşmesi ve yüz yüze eğitime devam edebilir hale gelmesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.
Mahmut Özer, yüz yüze eğitimde 2 ayın geride bırakılacağına dikkati çekerek, "Sistemimizde 850 bin sınıf var, bugün itibarıyla 850 bin sınıftan sadece 1817'sinde yüz yüze eğitime ara verilmiş, yani oran yüzde 1'in çok çok altında. Önlemler alındığı zaman bir toplumdaki en korunaklı yerlerin okullar olduğu, iki aylık deneyimimizde ortaya çıkmış oldu." diye konuştu.
Öğretmenlerin aşılanma oranlarıyla ilgili çok ciddi mesafe alındığının altını çizen Özer, "Bugün itibarıyla birinci doz aşılarını tamamlamış öğretmen oranı yüzde 93, ikinci doz aşısını tamamlamış öğretmen oranı ise yüzde 87. Hastalığı geçirmiş ve antikor oluşturmuş öğretmen oranımız ise yüzde 5. Sonuç itibarıyla en az iki doz aşı olmuş veya hastalığı geçirerek antikor oluşturan öğretmen oranımız yüzde 92. Bu oran, Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Birinci doz aşısını tamamlamış sınıf öğretmenlerimizin oranı ise yüzde 95, ikinci doz aşısını tamamlamış sınıf öğretmeni oranı ise yüzde 91" bilgilerini paylaştı.
Özer mesleki eğitim ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Öğretmenlerin mesleki gelişmini desteklemek eğitim sisteminin en önemli unsuru. Öğretmenleri hem kişisel hem mesleki hem de liderlik eğtiminde desteklemeyi sürdürüyoruz. Onları güncel gelişmeleri takip etmeleri anlamında aynı zamanda liderlik eğitmiyle ilgili de katkı sunmak anlamında destek vereceğiz.
"Mesleki eğitim kara gün dostu"
"Mesleki eğitim son 3 yıl içinde yapmış olduğumuz atılımın en önemlisini TOBB ile yaptık. Aslında mesleki eğitimde yapmış olduğumuz paradigma değişiminin ana unsuru şuydu; daha önceden iş gücü piyasası temsilcileri iş verenler mesleki eğitim mezunlarının gelmesini beklerken biz iş vereni eğitim sürecinin tamamına kattık.
"İstihdamda öncelik tanıma en önemlisi, Türkiye'nin tüm alanlarında TOBB'un tüm imkanlarını kullandık. Biz inanıyoruz ki Türkiye'de genç işsizliğin azalmasının en önemli enstrümanı mesleki eğitimin güçlendirilmesidir. Mesleki eğitimde yeni açılımlar yaparak iş gücü piyasamızın nitelikli insan kaynağında çok iyi mesafe alacağımıza inanıyorum.
"COVID sürecinde mesleki eğitimin göstermiş olduğu performans, önlük, maske gibi ihtiyaç duyulan tüm ürünlerin üretimini sağladı. Mesleki eğitim sadece iş gücü piyasasının ihtiyacını karşılayan okullar değil, aynı zamanda olağanüstü durumlarda toplumun ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilen kara gün dostlarıdır."
"Ucuz işgücü" yorumu yapılmıştı
Dönemin Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol sonucunda staj adı altında öğrencilerin 13 yaşından itibaren ucuz işgücü olarak çalıştırılmaya başlanacağını belirtmişti.
"Özellikle organize sanayi bölgelerinde açılan ve açılması planlanan meslek liseleri öğrencilerimizin kölelik koşullarında çalıştırılmasının da önünü açmaktadır. Bu durum eğitim hakkı ve çocuk hakkı ihlalidir."
(AÖ)