Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz MEB'e bağlı okullarda öğrenim gören Geçici Koruma Kanunu kapsamındaki Suriyeli öğrenci sayısının 169 bin 010 olduğunu söyledi.
Meclis'te milletvekillerinden gelen sözlü soru önergelerini cevaplayan Yılmaz, Geçici eğitim merkezlerinde öğrenim gören Suriyeli öğrenci sayısının 294 bin 112 olduğunu bildirdi.
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) bakanlığın verilerine dayandırdığı 4 Mayıs 2017'deki raporunda, Türkiye’de okul çağında Aralık 2016 itibarıyla, 833 bin 39 Suriyeli çocuk olduğunu bildirmişti. Bu çocukların 496 bin 653’ü okula kayıtlı.
UNICEF de 19 Ocak 2017'de yaptığı açıklamada, Türkiye’deki okullara kayıtlı olan Suriyeli mülteci çocuk sayısının yaklaşık yarım milyon olduğunu duyurmuştu.
Türkiye, 1,2 milyonu aşkın mülteci çocukla dünyada en çok mülteci çocuğa ev sahipliği yapan ülke konumunda.
TIKLAYIN - SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ İÇİN ÖNERİLER
ERG mülteci çocukların eğitim kurumlarına erişiminin önündeki engelleri sayarken çocuk işçiliği ve küçük yaşta evlilik gibi bir dizi sosyoekonomik ve kültürel etkeni vurgulamıştı.
Aynı raporda yoksulluğun etkisinin de altı çizilmişti: "Türkiye’deki devlet okulları ücretsiz olmakla birlikte ulaşım, eğitim malzemesi ve beslenme gibi maliyet unsurları okul masrafını bazı aileler için aşılamaz bir engel haline getirebiliyor."
Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği’nin 2016'da, İstanbul'da yaptığı araştırmaya göre, mülteci kız çocuklarının eğitime erişimi daha düşük oranda. Bununla birlikte kız çocukları arasında iyi derecede Türkçe bilen sayısı daha yüksek.
Türkçe dersi
“Bu öğrencilere yönelik yapılan çalışmalarda geçici eğitim merkezlerine kendi dil ve müfredatında eğitim öğretim çalışmaları yürütülürken, geçici eğitim merkezlerinde on beş saat Türkçe dersi eklenmiş olup, öğrencilerin Türkçe öğrenmelerini sağlamak üzere yeni çizelge oluşturulmuştur.
“Bu kapsamda Suriyeli öğrenciler Türkçe ve akademik temelli dersler alarak bakanlığımız okullarına kademeli olarak aktarılacaktır.
“Suriyeli öğrenciler Türk eğitim sistemi ve müfredatına tabi olmakla birlikte kendi dil ve kültürlerini unutmamalarına yönelik Arap dili ve kültürü üzerine ilave dersler alacaklardır.”
Suriyeli öğrencilere uygun müfredat yok
İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nin (ÇOÇA) 2015'teki araştırmasında, devlet okullarının Suriyeli öğrencilere uygun, ayrı bir müfredatı bulunmaması gibi mülteci çocukların eğitimiyle ilgili sorunlar vurgulanıyordu.
İdarecilerin çocukların sorunlarını "bilgisizlik, vakitsizlik veya donanımsızlık nedeniyle çözemediği" ifade ediliyordu.
TIKLAYIN - “MÜLTECİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İÇİN GELİŞTİRİLECEK POLİTİKA HAK TEMELLİ OLMALI”
Yılmaz’ın verdiği bilgiler anahatlarıyla şöyle...
* Türkiye’de eğitim gören ve eğitim çağındaki Suriyeli öğrencilere halk eğitim merkezleri aracılığıyla Türkçe kursları veriliyor.
TIKLAYIN - MÜLTECİ ÇOCUKLARIN OKULDAKİ SORUNLARI
* Yabancılara Türkçe öğretecek olan eğitim personeli, Suriyeli öğrencilere dağıtılan ve Yunus Emre Enstitüsünden satın alınan 490 bin Türkçe Öğretim Seti’ni kullanıyor.
TIKLAYIN - MÜLTECİ ÇOCUKLARIN DEVLET OKULLARINDAKİ SORUNLARI
* 2015 ve 2016 yılı haziran ayında yabancı öğrenciler için lise yeterlilik ve denklik sınavı düzenlendi. Denklik sınavına 6530 öğrenci girdi, yaklaşık yüzde 58’i başarılı oldu.
TIKLAYIN - TÜRKİYE'DE SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 40'I OKULA GİDEMİYOR
Üniversitedeki Suriyeliler
* Türkiye üniversitelerinde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında toplam 9689, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ise toplam 13 bin 663 Suriyeli öğrenci eğitim gördü.
* Yeni eğitim alanlarının oluşması yönünde Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde 2019 yılına kadar 105 okul inşaatının yapılması planlanıyor. Şu ana kadar Suriyeliler için 30’un üzerinde okulun inşaatı ise tamamlandı.”
TIKLAYIN - "SURİYELİ ÇOCUKLARLA ARKADAŞLIK ONAYLANMIYOR"
Engelli öğrenciler
* Türkiye’de 2016-2017 eğitim-öğretim yılı 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla, Türkiye genelinde, resmi ve özel dahil olmak üzere, özel eğitim okullarında ilkokul, ortaokul ve meslek lisesinde 45 bin 590 öğrenci, ilkokul ve ortaokulda özel eğitim sınıflarında 40 bin 87 öğrenci, anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lisede kaynaştırma eğitimi alan 219 bin 728 öğrenci olmak üzere toplam 306 bin 205 engelli öğrenci eğitim-öğretim görüyor.
TIKLAYIN - "ENGELLİ EĞİTİMİNDE ÇÖZÜM KAYNAŞTIRMA SİSTEMİ"
Öğretmen ihtiyacı ve atamalar
* 2015 yılı atama döneminde başvuran öğretmen sayısı 157 bin 545 idi, bakanlığa tahsis edilen 37 bin kadronun 105 alana dağıtımı yapıldı.
* Aynı dönem atamalarda en çok 4 bin 189 kontenjan sayısıyla sınıf öğretmenliği alanına atama gerçekleştirildi.
* MEB’e bağlı resmi eğitim kurumlarında 10 Aralık 2015 tarihi itibarıyla net öğretmen ihtiyacı 91 bin 880 kişi.
* Özel eğitim alanında son üç yılda atanan toplam öğretmen sayısı ise 2 bin 884.
* Bu yılın nisan ayında yapılan ilk atamada en düşük 66 puanla, yaşayan diller ve lehçeler (Kurmançi) alanına öğretmen ataması yapıldı.
Sözleşmeli öğretmenler
* MEB tarafından 2015 yılında sözleşmeli öğretmen istihdamı yapılmadı.
* MEBSİS veri tabanından alınan bilgilere göre ülke genelinde 45 bin 552 ücretli öğretmen görev yapıyor. Öğretmen aday sayısı ise 436 bin 291. (YY)