Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yerine getirilen yeni sisteme ilişkin soruları yanıtladı.
Yılmaz NTV televizyonunda katıldığı program yaptı açıklamaları.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Eylül günü yeni eğitim yılının başlamasından bir önce yaptığı açıklamayla TEOG’un aniden kaldırılması ve yerine nasıl bir sistem getirileceğinin belli olmaması Milli Eğitim Bakanı’na soruldu.
Bakan sınav sisteminin eğitim sürerken değişmesini şu sözlerle normalleştirmeye çalıştı:
“Herkes eğitim sistemi değişiyor diyor. Eğitim sistemi sınavdan ibaret değildir. Eğitim sistemi değişmiyor. Sistemin bir parçası olan ölçme değerlendirme değişiyor.”
Üç öneri üzerinde çalışılıyor
Bakanın açıklamalarına göre televizyon programında anlattığı ayrıntılar kesin değil çünkü MEB üç öneri üzerinde çalışıyor.
"Yeni sistemde kesinlikle test olmayacak ve üç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Birincisi her okulun kendi sınavını yapması. İkincisi okullarda merkezden gönderilen sorular üzerinden yapılacak sınavla yerleştirme ve üçüncü olarak da okul başarı puanına göre yerleştirme"
“Arkadaşlarımız bu 3 öneri üzerinde çalışıyor. Bittiğinde kamuoyuna duyuracağız.”
1- Her okul kendi sınavını yapsın
“11 bin 57 okulumuz var. Çalışma yaptık, bir tanesi her lisenin kendi sınavını yapması. İsteyen okullar başka okulların sınav sonuçlarını kullanabilecek. Bu olabilir. Fakat bunun da sakıncaları var. Sınavların çakışmayacağı bir takvim bulabilmek hemen hemen imkansız. Çok fazla soru hazırlanacağı için hatalı soru ihtimali fazla. Bir de her okul kendi sınavını yaptı, diyelim ki Van'da sınavı kazandı. Göç ettiğinde yeni okulu onu alacak mı, liseler arasında değerlendirme farklılığı olabilirdi.
2- Okuldaki sınavlar soru bankasından olsun
“Biz arkadaşlarla çalışma yaptık. Ne yapalım? Öğretmenin ve okulun değerini arttıralım. Okulda diyelim ki 3 dersten sınav yapılıyor. Bu sınavların objektifliğini sağlamak gerekiyor. O zaman soru bankası olsun. Biz bunun da çalışmalarına başlamıştık. Ama soru bankası demek test değildir. Çünkü test olunca hem çocuklar kursa yönlendiriliyor hem de sosyal etkinliklerden uzak kalıyor. Soru bankası hazırlayalım siz oradan seçin. Dolayısıyla bir öneri çocuğun cevap kağıdı alınır, isim kısmı kapalı olarak iki öğretmene gönderilir. Sınav kağıdı okunur. Yazılı olacak, klasik olacak, açık uçlu olacak. Çocuk kendini ifade edebilmeli.
3- Okul başarısına göre yerleştirilsin
“Buna göre ortaöğretim başarı puanı oluşacak. Burada yüzde 5-10'luk dilimde yer alan öğrenciler Ankara Fen Lisesi gibi en iyi okullar için sınava çağrılacak. Bu dilimin altında kalanlar ise adrese dayalı bir sistemle yerleştirilecek. Ayrıca sanatsal, sportif, kültürel projeler de dikkate alınacak. Bakanlık bu sistemi Bakanlar Kurulu'na sunmaya hazırlanıyor.”
“PİSA’dan gelip Elbistan’da bir liseye gittiler”
Bakan aynı zamanda Türkiye’deki eğitim sisteminin başarısızlığını ortaya koyan PİSA sonuçlarını da çok dikkate almadıklarını söyledi. Bakana göre sorun “PİSA’dan gelip Elbistan lisesi gidip oradaki öğrencileri teste sokmak”tan kaynaklanıyor. “Dolayısıyla” diyor bakan “bizim öğrencilerimiz Finlandiya’daki öğrencilerden de iyidir”.
OECD'nin yürüttüğü Uluslararası Eğitim sistemi Değerlendirme sistemi 201 sonuçlarında Türkiye 72 ülke arasında 50. olmuştu. (HK)