Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan görüşmeler ile ilgili basın açıklaması düzenledi.
Yıldız, basın mensuplarının Soma’da işten çıkarılan madenciler ile ilgili ne yapılabileceğine yönelik sorusu üzerine bölgede önümüzdeki aylarda devreye girecek maden ocakları olduğunu söyledi.
Rusya ile yapılan anlaşmalar, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED Raporu’nun onaylanması konuları da Yıldız’ın konuşmasında öne çıkan başlıklardı.
“Maden kamu eliyle işletilmeyecek”
Bakan Yıldız, Soma’daki madencilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapacağı bir çalışmanın mutlaka olacağını söyledi.
"Ama orada önümüzdeki aylarda devreye girecek olan maden ocakları vardır. O maden ocaklarında tabi ki işçi kardeşlerimizi değerlendirilmesi gerekir.
“Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) orada bir kamu eli ile maden işletmeyecek. Bu manada herhangi bir geri dönüşü yapmamız doğru olmaz. Bizim o ocakları kamu olarak da işletmemizi doğru olmaz. Tabi ki bir kısım işçi kardeşlerimizin de Eynez kazasından sonra çalışmak istemediklerini bana ilettiler. Bunu da son derece normal buluyorum. Ama tabi ki Soma’nın istihdamı her birimizi ilgilendiren bir konudur.”
Doğalgaz, nükleer
Görüşmelerde doğalgaz fiyatına indirim yapılması konusunun da ele alındığını söyleyen Yıldız, "Tabii ki bu bir adımdır. Biz de karşı teklifimizi kendilerine sunduk. Bu bir müzakeredir, bir süreçtir, devam edecektir. Umarım ki bu ayın, bu yılın sonuna kadar bu süreç tamamlanmış olsun” dedi.
Rusya'nın doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması konusunda ise "Erken ama çok erken görüyorum. Çünkü BOTAŞ karı üzerinden değil, zararı üzerinden bu müzakereler sürüyor" diye konuştu.
Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporu’nun onaylanması ile ilgili şunları söyledi
"Nükleerde önemli bir aşamaya geliyoruz. Oraya bir liman yapılacak. İhaleye çıkılacak. Hemen bu ay içerisinde ve Mart ayında da biz orada liderlerimizin öncülüğünde bir temel atmayı düşünüyoruz. Bu 800 milyon Dolarlık bir dilimdir. Bunun başarılı bir şekilde yine Türk firmaları tarafından alınacağına ve orada bir inşaatın somut olarak başlatılacağını söylemem lazım. Bizim Rusya Federasyonu ile ÇED Toplantıları çerçevesinde paylaştığımız önemli bir başlık vardır. Karşılıklı bağımlık, çıkar esası gibi konular. Bunları telaffuz etmek yanlış şeyler değil. Biz Rusya Federasyonuyla yaklaşık 33 milyon Dolarlık bir yıllık dış ticaret hacmini, Türkiye’nin lehine bir kısım rakamlarla beraber değiştirmeye çalışıyoruz.” (BK)
Fotoğraf: Volkan Furuncu / Ankara / AA