Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de iki yıldır yasaklı olan YouTube sitesiyle ilgili tartışmalara değindi; "Herkes bu ülkenin hukukuna uymak mecburiyetinde. Kimsenin özgürlüğüyle internetiyle alışverişiyle işimiz yok. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun gücü herkesi bağlamalı" dedi.
Bakan, İnternet sansürüne karşı çıkanları "Onun burada gönüllü mümessilleri olabilir, ateşli savunucuları olabilir, bu bizi ilgilendirmez" diyerek hedef aldı.
Yıldırım, hükümetin son günlerde Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi'ne üye olma sürecini başlattığını anımsatarak, bu anlaşmaya taraf olan ülkelerin herhangi bir olay karşısında hukuki alışverişi olsun olmasın diğerine hemen haber vereceğini söyledi.
Fatma neyse YouTube da o...
Yıldırım, İnterpromedya Araştırma Hizmetleri'nin yaptığı "Bilişim 500" araştırmasının ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Fatma neyse YouTube da o" dedi.
CNN Türk'e göre Yıldırım, Türkiye'de "kolaycılığın artık gelenek haline geldiğini" savunarak şöyle konuştu:
"Bu dünya markası falan filan... 'Efendim, sen bu koskocaman firmaya nasıl kafa tutarsın'. Kim olursanız olun, evrensel hukuka inanıyorsanız, ülkelerin hükümranlığına saygınız varsa o ülkenin kurallarına uyacaksınız. 'X' ülkesinin vatandaşının, 'Y' ülkesinde geçiş üstünlüğü olmaz. Bu anlayış demokrasiyle de çağdaşlıkla da bağdaşmaz.
"Ne yazık ki ülkemizde bunu çağdaşlık adına savunanlar var. Acı olan budur. Herkes bu ülkenin hukukuna uymak mecburiyetindedir. Kim olursa olsun kimsenin geçiş üstünlüğü yok. Onun burada gönüllü mümessilleri olabilir, ateşli savunucuları olabilir, bu bizi ilgilendirmez.
"Diyoruz ki 'buyurun, burada iş yapıyorsanız, buranın hukuku neyse, Fatma, Ayşe Türkiye Cumhuriyeti'nde nasıl muamele görüyorsa siz de aynı muameleyi göreceksiniz'. Kimsenin özgürlüğüyle internetiyle alışverişiyle işimiz yok. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun gücü herkesi bağlamalıdır."
"Bilişimle mevzuat iyi arkadaş olamaz"
Binali Yıldırım, bilişimle mevzuatın çok iyi arkadaş olamayacağını dile getirerek, bilişimin ezberleri bozan, tutuculuğu ortadan kaldıran ve zihniyet dönüşümü yaratan bir alan olduğunu, mevzuatın ise her şeyi kontrol etmeye çalıştığını ifade etti.
İnternet Teknolojileri Derneği İNETD başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, Google'un bazı hizmetlerine getirilen kısıtlamayı yargıya taşımasından sonra, son olarak da YouTube sitesine 5 Mayıs 2008'de getirilen "geçici erişim yasağı"nın bugüne kadar genişletilmesi nedeniyle idari yargıya başvurmuştu.
YouTube sitesi erişiminin engellenmesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de taşınmıştı. (EÖ)