Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TEKEL işçileriyle ilgili görüşmede "yeni çalışma yapması" talimatını verdiği bakanlardan Hayati Yazıcı, 4C kapsamındaki bütün işçiler için imkanları araştırdıklarını söyledi.
Dün akşam Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) yetkilileriyle yapılan görüşmeye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte katılan Yazıcı, bugün NTV'de canlı yayında "Sendikalara yeni bir pozisyon sunduk, içlerine sindiremediler" diye konuştu.
"Aynı ücreti vermek mümkün değil"
Yazıcı, bu "pozisyonla" ilgili ayrıntı vermedi; ancak TEKEL işçilerinin aldığını söylediği 1.500-1.600 TL'lik ücretin mümkün olmadığını vurguladı.
4C kapsamında çalışan ve çalışacaklar için yeni çalışmanın bütçeye ne kadar yük getireceğini, değişiklik için yasal düzenlemelerin uygun olup olmadıklarını araştıracaklarını söyleyen Yazıcı, çalışmanın pazartesi tamamlanabileceğini ifade etti.
Yazıcı 4C'yi savunuyor
Yazıcı, özelleştirilen kamu işletmelerinden çıkarılan işçiler için uygulanan "geçici süreli çalışma" diye nitelediği 4C düzenlemesinin "çok iyi olmadığını, çok kötü de olmadığını" söyleyerek bu uygulamayı savundu. Her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla bu uygulamanın içeriğinin düzenlendiğini anlatan Yazıcı, 2010 için belirlenen çalışma süresinin 11 ay, aylık net ücretin de işçilerin eğitim durumuna göre 772 TL'yle 938 TL arasında değiştiğini söyledi.
Yazıcı, 4C'yi savunurken, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını aldığını, TEKEL işçileri için bunun toplamının 20-80 bin TL arasında olduğunu, 4C kapsamında sosyal güvenlik primlerinin ödendiğini, emeklilik olanaklarının sürdüğünü anlattı. Ancak Yazıcı, bu düzenlemede işçilerin sendikal haklarından, kıdem tazminatından ve sosyal haklardan yoksun kaldığından, sözleşme süresi dolduğunda yeniden çalışma güvencelerinin olmayışından bahsetmedi.
TEKEL işçileri 4C olmaz diyor
Bugün TEKEL işçilerinin Ankara'daki direnişlerinin 46. günü. İşçiler, kapatılan tütün yaprağı işletmelerinden diğer kamu işletmelerine özlük hakları korunarak devredilmek istiyor. Hükümetse, 4C denen düzenleme kapsamında, işçileri devretmek istiyor.
Süreç boyunca hükümet 4C düzenlemesinin esasına dair hiçbir adım atmayıp yalnızca ücret ve sürede iyileştirmeler teklif etti.
bianet'in görüştüğü TEKEL işçileri, hiçbir koşulda 4C uygulamasını kabul etmediklerini, konfederasyonların genel grev kararı almasını istediklerini dile getirmişti.
"Merhamet ettik" diyen bakan çalışma yapıyor
Erdoğan'ın yeni çalışma yapması talimatı verdiği Bakan Şimşek, TEKEL işçilerinin direnişiyle ilgili ""Hükümetimizin bir hatası varsa, özelleştirme sonucu açıkta kalan işçilerimize merhamet göstermesidir" demişti.
Anlaşma olmazsa 3 Şubat'ta genel eylem var
TEKEL işçileri için bir araya gelen altı sendika konfederasyonu*, hükümetin adım atmaması halinde 3 Şubat'ta "üretimden gelen güçlerini kullanarak" ortak eylem yapma kararı almışlardı. (TK)
* TÜRK-İŞ: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu; HAK-İŞ: Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu; DİSK: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu; MEMUR-SEN: Memur Sendikaları Konfederasyonu; KAMU-SEN: Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu; KESK: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu