Disiplin cezası |
Taner Yıldız’ın ihraç edildiği TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nin madde 9/b bendi şöyle: “Mesleğini ve görevini kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulamak ya da mesleğini ve görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulayarak kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek.” |
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi üyesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız meslekten men etti.
EMO’nun 18 Mayıs 2014 tarihinde Bakan Yıldız hakkında ihraç istemiyle başvurduğu “Onur Kurulu” kanaatini TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nin 9/b bendinde belirtilen “kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek” suçu üzerinden verdi.
Oda Yıldız'ın Soma'da 301 madencinin öldüğü iş cinayeti sonrası yaptığı açıklamalar nedeniyle Onur Kurulu'na başvurmuştu.
EMO’nun TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta, Bakan Yıldız’ın önce EMO’nun Onur Kurulu’nda meslekten men cezası aldığını, bu cezanın daha sonra TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından onaylandığını doğruladı.
Özgür Gündem'e konuşan konuya ilişkin Oda’nın basın toplantısı düzenleyeceği için ayrıntılara girmek istemeyen Usta, cezanın “Meslek etiğine uygun davranmadığı” maddesi gereğince alındığını söyledi. Bakanlık düzeyinde bir ismin meslek etik kurallarını çiğnemekten men cezası almasının sık rastlanan bir durum olmadığını dile getiren Uslu, “Bu demek oluyor ki kişi asli görevini hakkıyla yerine getirmemiştir” dedi. Uslu, meslekten men cezasının süreli olduğunu hatırlatarak, Bakan Taner Yıldız’a verilen cezanın süresinin 6 ay olduğunu kaydetti. Uslu ayrıca kararın yargı yolunun açık olduğunu hatırlattı.
Gerekçeler
CNNTürk'ün haberine göre EMO, Yıldız’a ceza kararını altı maddede gerekçelendirdi:
* Bilimsel ve teknik konularda inceleme yapılmadan kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunmak,
* Madencilik gibi ağır koşullarda çalışma yapılan bir alanda alınması gereken güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde alındığını tespit ettiğini belirtmek,
* Açıklamalarıyla işverenlerin almaları gereken önlemleri almamaya teşvik etmek,
* Çalışanların itiraz haklarını en üst düzeyde engellemek,
* Denetim görevlilerinin yapmaları gereken bağımsız denetim görevlerini etkileyerek baskı altına almak,
* Soma faciasına ilişkin, facia öncesi maden ocağının açılışında bütün güvenlik önlemlerinin alındığını, yaşanan ölümlü kazadan sonra ise olayın trafo patlamasından kaynaklandığını açıklayarak yanıltıcı yönlendirme yapmış olmak. (HK)