Çubukçu, AKP Hatay Milletveki Eraslan'ın sokakta yaşayan çocuk ve yetişkinlere yönelik çalışmalara ilişkin yazılı önergesine verdiği yanıtta , sokakta yaşayan çocukların mevsim koşullarına göre bölge değiştirmeleri nedeniyle bu çocukların tespitinde sıkıntı yaşandığını söylüyor.
Sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan çocukların yoğun olarak bulunduğu 27 ildeki 42 Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde bugüne kadar sokakta yaşadığı ve çalıştığı belirlenen 41 bin 982 çocuğa hizmet verildiğini açıklayan Çubukçu, sokakta yaşayan çocuk sayısının tespit edilebilmesi amacıyla Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ile çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor.
Eraslan'ın "Sokakta yaşayan çocuk sayısının kesin tespitinin yapılabilmesi ve bu konuda gerekli çözümlerin üretilebilmesi için hak mağdurlarının artması mı beklenmektedir?" sorusuna Çubukçu'nun yanıtı şöyle:
* Sokakta yaşayan çocukların nitelik ve nicelik olarak tespiti, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü'nün sunduğu ve sunacağı hizmetler içinde büyük önem taşımakta ve çözüm önerilerine ışık tutacak bir çalışma olarak görülmektedir.
* Sadece sokakta yaşayan değil, bunun yanı sıra sokakta çalıştırılan çocukların tespiti de büyük bir bütçe, ekipman ve teknik donanım gerektirmekte olup, söz konusu teknik donanıma sahip olan DİE'yle işbirliği çalışmalarının tekrar görüşülmesi planlanmaktadır.
* Sorunun aciliyeti ve ulaştığı boyutlar nedeniyle 25 Mart 2005 tarih ve 25766 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sokakta Yaşayan/Çalışan Çocuklara Hizmet Modeli" konulu genelgeyle, bakanlığın koordinatörlüğünde, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Sağlık Bakanı'nın katılımıyla bir komite kurulmuş, kısa ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi çalışmalarına başlanmıştır.
* Bu kapsamda, "Sokakta Yaşayan/Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli"nin İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Mersin, Bursa ve Antalya illerinden başlanılmış olup ihtiyaç duyulan tüm illerde hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştır. (KÖ)