*Fotoğraf: AA
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tvnet kanalı canlı yayınında eğitimde gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
6 Haziran’da yapılan Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) “soruların çalındığı” ve “13 yaş seviyesinin üstünde” olduğu iddialarına cevap verdi.
Bakan Selçuk, şunları söyledi: "Biz çok somut olarak ne yaptığımızın farkındayız. Türkiye'nin en güçlü ölçme, değerlendirme ekibi bizde. Bu sınava hazırlanan çocuklarımız için güçlü bir altyapımız var.
"31 Ağustos 2020'den itibaren isteyen her çocuğumuz bu sınava hazırlanmakla ilgili yüz yüze okulunda ya da yakın bir okulda öğretmenlerden bu derslerle ilgili bir çalışmanın içinde bulunabiliyorlar.
TIKLAYIN-4 soru 4 cevap: LGS her şeyin sonu değil
"Her çocuk imkan oluşturduk"
“Türkiye'de bu sınava çocuk bir kere giriyor. Tekrarı olmadığı için de her türlü imkana sahip olarak girsin istiyoruz. Her ay örnek sorular yayınlıyoruz. Onun dışında televizyonda aynı dersleri tekrar anlatıyoruz. Öğretmenler canlı derslerinde aynı konuyu tekrar anlatıyor.
“Her çocuğumuz için bir imkan oluşturduk ve soru paketleri ulaştırılıyor. Çocuğun her türlü erişim imkanı var. 'Bazı çocuklar hiçbir şekilde bir öğretmen veya ders görmedi.' diyemeyiz. Öyle bir şey asla söz konusu değil bunu çok iddialı söylüyorum."
TIKLAYIN-"Okulda olsaydık, LGS'ye çok daha iyi hazırlanırdım"
"Zor olduğuna ilişkin görüşler var"
Selçuk, LGS’nin kontenjanını hatırlattı ve yüzde 10’luk her zaman dolduğunu belirtti ve ekledi:
"Bu sınavın ne kadar büyük bir sınav olduğunu, ne kadar dikkat istediğini çok iyi biliyorum ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize özel teşekkür ediyorum. Tıkır tıkır işleyen bir sınav.
"Matematikle ilgili soruların biraz zor olduğuna ilişkin görüşler var. Özellikle bu görüşler çocuklar ve öğretmenden gelirse benim için başka bir kıymeti var.
TIKLAYIN-LGS sona erdi: Çocuklarımız bunu hak etmedi
"Sıralama söz konusu"
"Daha kolay olabilir miydi? Tabii ki olabilirdi ama burada bir sıralama da söz konusu. Çocuklar belli bir sıralamayla buraya giriyor. Çok kolay olduğunda sıralama yapmakta zorlanıyoruz. Çocukların doğum tarihine göre yerleştirilmeleri söz konusu oluyor. Bu bize adil gelmiyor."
Okulların açık tutulmasına da değinen Selçuk, "Tamamen kapatan çok nadir ülke var. Bizim gibi OECD ülkeleri arasında çok kapatan ülkeler de var. Biz de ilk 5'in içindeyiz.
"EBA'nın dünyada birinci olması durup dururken olmadı. Çok ciddi bir altyapı çalışması yapıldı. Bununla ilgili dünyaya baktığımızda dersler bazında yayın yapabilen televizyonu olan 2-3 ülke var" dedi.
|
(RT)