Ceza Yasası'na (TCK) göre, Türkiye geçen hafta topraklarında bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i yargılayabilirdi. Yasaya göre insanlığa karşı suçlar ve soykırımla ilgili olarak, kim, fiil nerede işlenmiş olursa olsun, hatta bu kişi başka bir yerde yargılanmış da olsa yargılanabiliyor.
Ancak yasanın bunu söyleyen 13. maddesinin bir şartı var. Bunu Adalet Bakanı'nın talep etmesi gerekiyor.
"Bırakın yargılamayı, birlikte poz verdiler"
İnsan Hakları Derneği (İHD), Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e bu yetkisini ve sorumluluğunu anımsatan bir mektubu El Beşir'in Türkiye'de olduğu tarihlerde göndermişti. Ancak bianet'in görüştüğü Öztürk Türkdoğan bu mektuba bir yanıt gelmediğini söyledi; "Bırakın bunu yapmayı, soykırımla suçlanan birini davet edip birlikte poz verdiler" dedi.
Sudan Darfur'da 2003'ten beri, hükümet destekli milis gücü Cancavitler ve kabileler arasında çıkan çatışmalarda yüz binden fazla sivil öldürülmüş, işkence görmüş, tecavüze uğramış ve milyonlarca insan zorla yerinden edilmiş durumda.
Bu suçlarla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 31 Mart 2005 tarihli kararıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) açılan davada, mahkeme savcısı El Beşir'le ilgili tutuklama talep etti. Bu talep henüz karara bağlanmış değil.
Türkiye Başbakan Erdoğan'ın 2004'te taahhüt etmesine karşın hâlâ UCM'nin yetkilerini tanımadı. Ama Türkdoğan, hükümetin El Beşir'le ilgili uygulamada ülkenin kendi yasalarını da tanımadığına dikkat çekti ve ekledi:
"Sudan'da insanlığa karşı suçlar işlenmeye devam ediyor En acısı bu. Üstelik El Beşir'in medya önünde savlarını dile getirerek eylemlerini meşrulaştırmasına da zemin yaratılmış oldu." (TK/EÜ)