Okuyan, Türkiye'nin, 158 sayılı ILO sözleşmesini yıllar önce imzalayarak, iş güvencesi yasasını çıkarmayı taahhüt ettiğini hatırlattı: "Bu uluslar arası bir taahhüttür."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) İskenderun Hastanesi'nde incelemelerde bulunduktan sonra hastanenin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nin açılış törenine katıldı. Ünitenin açılışını, Bakan Okuyan'ın isteği üzerine servis hemşiresi Olca Duman yaptı.
Yeniden yapılandırma ve yolsuzluklar
Açılış töreninden önce hastane personeline seslenen Bakan Okuyan, SSK'nın yeniden yapılandırılmasına çalıştıklarını söyledi. Okuyan, bu çalışmalar sırasında pek çok yolsuzlukla karşılaştıklarını belirtti.
"Yolsuzluk sadece SSK'nın sorunu değil. Devletin tüm kurumlarında benzer olaylar yaşanıyor" diyen Bakan Okuyan, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Türkiye'de para çok. O kadar çok yeniliyor, çalınıyor, çırpılıyor, buna rağmen bitmiyor.
* SSK, son yılda kaderiyle baş başa bırakılmış, denetlenemez hale gelmiş.
* 36 milyon kişiye günün 24 saati boyunca hizmet veren kurum, denetimden çıkarılmak için otomasyona geçirilmemiş.
* Devlette bir çay bardağı bile ihalesiz alınamazken, SSK'nın sarf malzemeleri 1992 yılından beri ihalesiz alınmış. Konuyu Başbakanlık Teftiş Kurulu'na ilettik. Soruşturması sürüyor.
Son Yolsuzluk Örneği Eskişehir'den
* Eskişehir SSK Hastanesi , geçtiğimiz günlerde bir ihale yaptı ve 10 yıldır 2 bin 450 dolardan alınan bir kalp standı, 450 dolardan alındı. SSK'nın her yıl en az 2-3 bin stand alımı var.
* Bağ-Kur ve Emekli Sandığı da SSK'nın belirlediği fiyatta alım yapar. Yani, yılda ortalama 20 bin stand alınıyor. Devlet sadece bu standdan yılda 40 milyon dolar zarara uğratılıyor. SSK her yıl 36 bin çeşit sarf malzemesi alıyor.
* Bu düzen gerekirse tehditle sürdürülüyor. Yeter ki bozulmasın isteniyor Örneğin, kalp standını ucuz veren firmaya telefon açılıyor ve "senin standını kullanıp hastayı öldüreceğiz ve gazetelere vereceğiz " deniliyor.
Prim artışı kaçak işçiliği artırmaz
"Eldeki veriler, rakamlar ve istatistiki bilgiler, SSK prim artışının kaçak işçiliği artırdığına ilişkin iddiaları doğrulamıyor" diye konuşan Okuyan, İş güvencesi Yasa Tasarısı'na ilişkin eleştirileri yanıtladı:
* Parlamentoda görüşülen İş Güvencesi Yasası, işçi-işveren ve hükümetin önerdiği üçer kişilik öğretim üyelerinden oluşan 9 kişilik bir heyet tarafından, ittifakla hazırlandı.
* Üç değerli öğretim üyesi de Sayın Baydur'un başında olduğu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından önerilen isimlerdir.
* Türkiye , 158 sayılı ILO sözleşmesini yıllar önce imzalayarak, iş güvencesi yasasını çıkarmayı taahhüt etmiştir.Bu uluslar arası bir taahhüttür. Ulusal Program'da kısa vadede çıkması da Avrupa Birliği'ne karşı taahhüt edilmiştir. Şimdi bu gerçekler ortadayken, 'iş güvencesi yasa tasarısı çıkarsa, 200-300 bin kişi işinden olur' tavrını ortamı gerecek bir davranış olarak görüyorum. (BB/NU)