Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre Kanunu gereği beş termik santralin tamamen, bir termik santralin ise kısmi olarak kapatıldığını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülke genelindeki termik santrallere çevre yatırımlarını tamamlaması için tanınan sürenin dün sona ermesinin ardından bugün çevresel yatırımları tamamlamadığı tespit edilen termik santrallere mühürleme işlemi yapılmıştı.
TIKLAYIN - Filtresiz Termik Santraller Mühürlendi
Bakan Kurum, incelenen 7 termik santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.
Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini belirten Kurum, şunları söyledi:
"Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır.
“Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek.
“Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.
“Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır."
Dönmez: Elektrik arzında sorun yaşamayacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şunları dedi:
“Baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin başladığını açıklamıştık. Bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları sağladıklarını da dile getirdik.
“Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavattır. Bunu diğer santrallerden karşılayacak yeteri kadar rezerv kapasitemiz mevcuttur.
“Önümüzdeki süreçte elektrik arzında bu santrallerin kapanması nedeniyle hiçbir sorun yaşamayacağız.
“Ayrıca, kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacağız.”
Ne olmuştu?
Türkiye'de çeşitli kentlerde bulunan 15 termik santrale baca filtrelerinin takılmasını iki buçuk yıl erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP'lilerin oylarıyla 21 Kasım 2019’da kabul edilmişti.
AKP Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yasayı 2 Aralık 2019’da veto etmişti.
Bunun üstüne 4 Aralık 2019’da termik santrallere filtre takılmasını erteleyen madde, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’dan çıkarıldı ve 5 Aralık 2019’da Meclis Genel Kurulu’nda bu haliyle kabul edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 Aralık 2019’da yaptığı açıklamada termik santrallerin çevre mevzuatına uymaları için son tarihin 31 Aralık 2019 olduğunu belirterek, mevzuata uymayan işletmeler için her türlü cezai yaptırımın uygulanacağını söyledi.
TIKLAYIN - AKP’liler Kendi Geçirdikleri Yasanın Vetosunu Kutluyor
TIKLAYIN - "Dünya Termik Santralleri Terk Ediyor, Biz Filtreleri Konuşuyoruz"
(EKN)
* Fotoğraflar: Abdülhamit Topal - Ankara/AA