Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Çiçek Otlu, COVID-19 vakalarındaki artışa dair önerge verdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), COVID-19 virüsünün, iki yeni Omicron alt varyantı EG.5 (Eris) ve BA.2.86 olarak varlığını sürdürdüğünü, Eris varyantının tüm dünyada yaz pikine yol açtığını açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da virüsün “Eris” varyantının Türkiye’de görüldüğünü duyurmuştu: “Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler.”
CDC de uyarı verdi
Çiçek Otlu önergesinde, varyantın, son dört hafta içinde dünya genelinde enfeksiyonlarda gözle görülür bir artışa yol açtığını ve şu anda baskın tür olarak kabul edilen bir varyant olduğunu belirtti:
“Yayılmasının ilkbaharda başladığı düşünülen Eris varyantının hızla yayılma özelliği nedeniyle Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından da uyarı verilmiştir.
Yaz boyunca görülen grip ve ishal salgınında hastalarda taramalar yapılmadığı için COVID-19 yeni varyantları arasındaki bağlantı açıklanamamaktadır.
Demokratik kitle örgütleri ve sağlıkçılar; yeni varyantlar nedeniyle vaka sayılarının artabileceğine, salgın taramalarının yapılması gerektiğine, ileri yaş ve kronik hastalıkları olanların aşı tekrarı ve bireysel önlemler ile korunmalarının önemli olduğuna dikkat çekmektedir.
İlk araştırmalar Eris varyantının önceki alt varyantlara göre daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir. COVID-19 pandemisinin yıkıcı etkilerinin tekrarlanmaması için Eris varyantının salgınına karşı acil, etkin önlemler alınmalıdır.”
Ne gibi önlemler alınıyor?
Önergede, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan şu soruları yanıtlaması istendi:
- Eris varyantının Türkiye’de yeniden kapanmaya yol açmaması ve virüs nedeniyle can kayıplarının yaşanmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır?
- Ciddi halk sağlığı sorununa yol açan Eris varyantına karşı etkili olabilecek güncellenmiş COVID-19 takviye aşısı yapılacak mıdır?
- Türkiye’de mevcut COVID-19 aşısı çeşitleri ve sayısı hakkında kamuoyunu bilgilendirecek midir? Türkiye’nin COVID-19 aşı stoku yeterli midir?
- Eris varyantına karşı okullar, yurtlar, cezaevleri gibi kalabalık alanlarda hijyenin sağlanması için ücretsiz sabun, dezenfektan, maske dağıtımı yapacak mısınız?
- Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlara kapalı alanda maske takma zorunluluğu getirilecek midir?
- Vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımı yapılacak mıdır?
- Ateş, yorgunluk, vücut titremesi, öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya akıntısı, mide bulantısı, kusma, ishal, nefes darlığı veya nefes almada zorluk tat veya koku kaybı gibi semptomlarla hastanelere başvuranlara Eris varyantının tespiti için test yapılmakta mıdır? Son bir ay içerisinde kaç kişiye test yapılmıştır?
- Yurt dışından gelen kişilerin ülkeye girişlerinde Eris varyantı tespitine yönelik test yapılacak mıdır?
- Türkiye’de hastanelerde COVID-19'la ilgili servisler hizmet vermekte midir? Eris varyantı salgının yaygınlaşması olasılığına karşı yeterli personel ve ilaç stokları mevcut mudur?
- Hükümetiniz, vatandaşların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlamak için ne gibi projeler geliştirmektedir?
- COVID-19 verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı iddiaları dikkate alınarak Eris varyantı vakalarına ilişkin yaş, cinsiyet, aşılanma durumu, hayatını kaybedenlerin ayrıntılı verileri il ilçe bazında şeffaf bir şekilde açıklanacak mıdır?
- Bilim insanlarının COVID-19 varyantlarının uzun yıllar devam edeceği uyarılarına karşı ne gibi kesintisiz, koruyucu önlemler alınacaktır? Yeni varyantların bulaşması nasıl engellenecektir?
- Vatandaşları aşılanmaya teşvik etmek için çalışmalarınız var mıdır?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, COVID-19 nedeniyle 16 Ağustos 2023’e kadar dünyada 6 milyon 955 bin 497 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Mart 2023 tarihi ile COVID-19 nedeniyle Türkiye’de hayatını kaybeden kişi sayısı 102 bin 174, toplam vaka sayısı 17 milyon 232 bin 66 kişi oldu. Türk Tabipleri Birliği ise pandemi kaynaklı 300 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Türkiye’de iki doz aşılananların 18 yaş ve üstü nüfusa oranı yüzde 85,70. 2023 yılında yapılan COVID-19 aşısı sayısı yaklaşık 110 bin.
(AS)