* Fotoğraf: Arşiv - AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmalarını görüşmek için video konferans yöntemiyle yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yazılı açıklama yaptı.
Bakan Koca, mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında, Türkiye'de de yürütülen Faz 3 çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediğini söyledi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, son birkaç haftadır uygulanan kısıtlayıcı tedbirlere de değinen Koca, “Vatandaşlarımızın daha bir titizlikle uyum göstermesinin sonuçlarını almayı umuyoruz” diye konuştu.
“Aşı görüşmeleri devam ediyor”
Bakan Koca, aşı çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
“Yapılan sözleşmeye bağlı olarak Türkiye'ye ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yürütülecek strateji üzerinde görüşmeler yapılmıştır. Temin edilecek aşı miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin çalışmalar ve görüşmeler hakkında bilgi paylaşılmıştır.
TIKLAYIN - Türkiye'nin kullanacağı Çin aşısı nasıl yapıldı?
Türkiye’nin aşısı
“Bu arada umut vadeden yerli aşı çalışmalarımızın orta ve uzun vadede sorunun çözümünde rol alacağı belirtilmiştir. Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz I klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz II çalışmalarına hazırlanılmaktadır. Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenövirus temelli aşı ile bir virüse benzer parçacık aşısı da Faz I aşamasına gelmiş ve gerekli incelemelerden sonra ilk araştırma ürünleri üretilerek devreye alınacaktır.
TIKLAYIN - "Yerli" koronavirüs aşısının faz-1 çalışmaları bitti
“Ancak öncelikle erken dönemde yapılacak olan aşılamaya odaklanmanın önemi dile getirilmiştir. Ülkemizde bir inaktif (sinovac) bir de mRNA (pfizer) aşının Faz III çalışmaları sürmektedir. Bir adenövirüs (sputnik V) aşısının da Faz III öncesi kronik toksisite çalışmaları yürütülmektedir.
“Bu aşının da en kısa sürede Faz III çalışmasının başlaması beklenmektedir. Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında, ülkemizde de yürütülen Faz III çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediği ifade edilmiştir. (TP)