Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar - Ankara/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde basın toplantısı düzenleyen Koca, 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine girildiğini belirterek, normalleşme sürecinin salgının sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.
Dünyanın refah düzeyinin altı ay öncesinin gerisinde olduğunu ifade eden Koca, bu süreçten Türkiye ekonomisinin de olumsuz etkilendiğini belirterek, "Tedbirlere uymak artık sadece sağlığımızı güvenceye almak ve salgını kesmek anlamına gelmiyor, tedbirlere uymak ülkemizin refahını artırmak, eğitim şartlarının normalleşmesine imkan sağlamak anlamına da geliyor” dedi.
Maske kullanmanın ve sosyal mesafe kurallarına uymanın önemine işaret eden Koca özetle şunları dedi:
Üç zorluk
"Bugünlerin kendine özgü zorlukları şu üç zorluktur. Birinci zorluk, salgının sona erdiği inancıdır.
“Mücadelemizde karşılaşacağımız ikinci zorluk, tedavide elde ettiğimiz başarıya güvenerek hastalığın ciddiyetinin unutulmasıdır.
“Bize zorluk çıkaracak üçüncü husus, risk grubunda olanların tedbirleri gevşetmesidir.
“Bu üç zorluk bugünlerin sınavıdır. Bu sınavda başarılı olmalıyız. Normal şartlara dönmediğimizi ancak planlı bir şekilde normal şartlara dönmeye çalıştığımızı unutmamalıyız.
“Toplum sağlığına saygı gösterenle göstermeyeni ayırın”
“Tedbirleri tek başınıza uygulamanız yeterli olmayacaktır. Maske ve mesafe kuralını ihlal edenlere, sosyal mesafenin ötesinde mesafeli davranın. Bu hakkınızı kullanın.
“Toplum sağlığına saygı gösteren iş yerlerini, toplum sağlığına saygı göstermeyenlerden ayırın. Tepkinizi verin, takdirinizi gösterin.
“İkinci dalgayı beklemiyoruz”
"Mevcut şartlarda sizlerin salgın ve tedbirler konusundaki ferasetinizi de dayanak göstererek diyebiliriz ki ikinci dalga beklemiyoruz.
“Bunda kontrollü sosyal hayatı uygulamaya geçirmenizin rolü büyüktür. Şimdi tedbirlere daha ısrarla uymalıyız.
“Tedbirlere uymadığımız takdirde hayatın normalleşmeye başlayan her alanı risk alanı haline gelecektir.
“Bu dönemde salgının seyri daha çok hastalığı belirsiz şekilde taşıyanlar üzerinden gerçekleşecektir. Belirti göstermeyen birinden, bir başkasına geçen hastalık bulaştığı kişide ciddi sonuçlara yol açabilecektir.
AVM’ler, pazarlar
“AVM girişlerinde kalabalık oluşması önlenmeli, mesafe kuralının ihlaline yol açmayacak bir düzenleme yapılmalıdır.
“Bilim Kurulumuz AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılmasını, ateşi yüksek veya hasta görünümlü kişilerin içeri alınmamasını tavsiye etmektedir. Tüm iş yerleri ve kapalı ortamlara girişte bu tedbirin uygulanması gerekli bulunmaktadır.
“AVM ve diğer alışveriş yerlerinin aynı anda bulundurabileceği çalışan ve müşteri sayısı belirlenmiştir. İşverenlerin ve yönetimlerin bu sayının aşılmaması amacıyla tedbir alması gereklidir.
“AVM ve benzeri kapalı alanlarda maske ile birlikte mesafe kuralına uyulmalıdır. Asansörlerin ancak üçte bir kapasite ile kullanımına izin verilmelidir. AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde lütfen 3 saatten fazla kalmayın.
“Giyim mağazalarında ürünler sık temasa maruz kalır. Böyle bir alışveriş sonrasında ellerinizi yıkamalı, her nerede olursa olsun başkalarının da temas etme ihtimali olan ürünlere veya yüzeylere dokunmuşsanız elinizi yüzünüze değdirmemelisiniz.
“Pazar yerleri de hastalık bulaşma ihtimali açısından riskli. Hastalığın ilk günlerinden itibaren pazar yerlerinde uyulması zorunlu kurallar getirildi.
“Hastaneler olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor”
"Hastanelerimiz artık olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor. Polikliniklerimiz her zamanki hastalıklar ve hastalarla daha çok ilgilenecek, ertelenmiş tedaviler için randevu verecekler.
“Hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız için de gerekli rehberi yayınladır. Kurallara muntazam şekilde uyulacaktır.
“65 yaş üstü için düzenleme gündemde”
"65 yaş üstü ve gençlerimizle ilgili bu süreçle en çok fedakarlık gösteren 65 yaş üstü büyüklerimiz ve gençlerimiz oldu. Halen sokağa çıkma noktasında kısıtlı olan, büyüklerimizin haftada bir gün gençlerimizin de haftada iki gün sokağa çıkma saatleri belirtildiği şekilde uygulanıyor.
“Daha çok özellikle büyüklerimizin hareket kısıtlılığı ve benzeri sorunlar nedeniyle bunun artırılmasını doğru olacağı şeklinde bir yaklaşım var, önümüzdeki hafta gündeme gelmiş olur. Bir düzenlenme yapılması gündeme gelmiş oldu."
“Sokağa çıkma kısıtlamasının kalkması iller bazında gündeme gelebilir”
Bakan Koca, 65 yaş üstü ve 18 yaş altı için sokağa çıkma kısıtlamasının devam edip etmeyeceği ve bu hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması olup olmayacağına ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi:
"Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma ile ilgili hafta sonu ile ilgili şu an genel bir düşünce yok ama illerde vakaların dağılımında bir değişiklik olursa o durumda gerektiğinde illerde bu anlamda her zaman karar almak mümkün olabilir.
“Bilim Kurulu'nun genelde böyle bir önerisi oldu. Şu an bütün Türkiye'de veya en son uygulandığı şekli ile 'illerde uygulanmaz' şeklinde bir önerisi olmadı, gerektiğinde iller bazında vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir." (EKN)