Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Müsteşar Vekili Selahattin Çimen ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya ile birlikte, ilana çıkan nükleer santral yarışmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Resmi Gazete’de Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ) tarafından yayımlanan duyuruya göre, Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan santral ile ilgili olarak katılımcı firmaların 35 milyon YTL teminat da tedarik etmeleri gerekiyor. İhalede teklifler de 24 Eylül’de açılacak.
"Sinop yetişmedi santral için adres Mersin"
Yarışma sonrasında nükleer güç santralini kurup işletecek ve TETAŞ’a elektrik enerjisi satacak şirket belirlenecek.
Müsteşar Vekili Çimen, nükleer santralin kurulması için Sinop’taki çalışmaların yetişmediğini, bu nedenle Akkuyu için ilana çıktıklarını belirtti.
Nükleere ilişkin TAEK ölçütleri, yönetmelik ve şartnamenin yayınlandığını anımsatan Güler, altı ay sonra sonuçları almış olacaklarını söyledi.
Güler, “Bu sefer Türk tipi, çok verimli bir modeli başlatıyoruz. Kamuya yük olmayacak, kamunun yatırım konusunda kasasından para çıkmayacak bir modeli başlatmış oluyoruz. Dev bir ekonomik yatırım" dedi.
Güler küresel ısınmanın etkilerine karşı santralin şart olduğunu öne sürdü
Alım garantisi bulunmasının kamuya yük yaratıp yaratmadığının sorulması üzerine Güler, “Milyarlarca Avroluk veya Dolarlık yatırımı kamuya yaptırmamış oluyoruz, tamamıyla özel sektöre yaptırmış oluyoruz. Daha önce fiyat baştan söyleniyordu, şimdi ise biz bir yarışma yapıyoruz. En ucuz teklifi verecek olanları yarıştırıyoruz, baştan rakamı söylemiyoruz. Buradaki teşvik niteliğindeki alım garantisidir” dedi.
Türkiye’nin nükleer teknolojisine sahip olmak zorunda olduğunu savunan Güler, artan petrol ve doğal gaz fiyatları ile küresel ısınmanın etkilerine karşı dünyanın nükleer enerjiye yöneldiğini iddia etti.
Akkuyu’da nükleer santrale karşı bir tepki olmadığını söyleyen Güler, tepki olursa da halkla ilişkiler çalışmaları ile konuya yaklaşacaklarını ifade etti. Güler, Anayasa Mahkemesi’nin Nükleer Kanunu’nda bulunan yabancı eleman çalıştırma maddesini iptal etmesinin sorulması üzerine, bu durumun ihaleyi etkilemediğini, ihtiyaç duyulursa gerekli düzenlemelerin de yapılacağını belirtti.
TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya, şu bilgileri verdi:
“Kurulacak santralın nominal toplam kurulu gücü 4 bin megawatt olacak. Kazanan şirketin teklif ettiği elektrik enerjisi miktarı TETAŞ tarafından 15 yıl süreyle satın alınacak. Satın alma kapsamı, 31 Aralık 2020'den önce ticari işletmeye giren ünitelerle sınırlı olacak ve 31 Aralık 2030’da sonlanacak. Santralın kurulacağı yerin kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunması halinde Bakanlar Kurulu Kararı ile bedelsiz olarak süresi belirmenmiş kullanma izni ve irtifak hakkı verilecek. Nükleer santral sahası dışında gerekli fiziksel koruma ve emniyet önlemleri alınacak.” (EZÖ/GG)
* Bu haberin hazırlanmasında Hürriyet gazetesi, Resmi Gazete ve ntvmsnbc.com katkıda bulundu.