* Fotoğraf: Utku Uçrak / AA
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığının Ulus'taki tarihi binasında, Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında ceza ve infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukların okuma alışkanlığı kazanmalarına ve kütüphaneleri etkin kullanabilmelerine yönelik işbirliği protokolünün imza töreni sonrası gazetecilere açıklama yaptı.
TIKLAYIN - Yargı Reform Paketinin İlki Resmi Gazete'de
Yargı reformu paketleriyle ilgili de konuşan Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ndeki düzenlemelerin bir pakette bitmeyeceğini söyledi.
“Yargı reformunun önemli etabının birinci yargı paketiyle kabul edilerek yürürlüğe girdiğini” ifade eden Gül, pakette düşünce ve ifade özgürlüğünü güçlendiren, ifade özgürlüğünü daha da teminat altına alan düzenlemeler bulunduğunu belirtti.
TIKLAYIN - Duruşmasız Yargılama, Savunmasız Sanık, Mütalaasız Hüküm
Gül, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek seri ve basit yargılamaya ilişkin düzenlemeyle, mahkemelerde daha hızlı ve makul kararların alınmasına dair usul getirileceğine değindi:
“Vatandaşlarımızın yargıya güvenini artırıcı, 'yapanın yanına kar kalıyor' algısını ortadan kaldıracak çalışmalar devam edecek” diyen Gül, 2. ve 3. paketlerde de reform belgesindeki hususların bulunacağını dile getirdi.
“İnfaz düzenlemesi yargı paketinin dışında”
Birinci paketin ceza yargılamasıyla ilgili olduğunu, ikinci pakette de hukuk muhakemesiyle ilgili düzenlemeler bulunacağını aktaran Gül, ikinci paketin sunulma tarihinin Meclisin gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini açıkladı.
İnfaz düzenlemesine ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:
"İnfaz düzenlemesi yargı paketinin haricinde bir uygulama. AK Parti olarak özellikle cezasızlık algısını kaldırıcı reformda bazı düzenlemeler var. İnfazla ilgili yaşlıların, kadınların infazın daha çağdaş bir şekilde evde, hafta sonu yapılması gibi birtakım düzenlemeler var. Burada infazla ilgili hususlar tabii Meclisin takdirinde, partilerin görüşündedir. Siyasetin vereceği kararla şekillenecektir. Bizler de takip edeceğiz."
TIKLAYIN - Ceza Yargılamasında Duruşma Yerine “Dilekçe”
(AS)