* Fotoğraf: Dilek Mermer / AA
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Büyük Rüşvet Operasyonu nedeniyle haklarında fezleke düzenlenen eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın dosyalarının Adalet Bakanlığı’nca savcılıklara iade edildiğini açıkladı.
Çiçek, “Dört bakanla ilgili konu Adalet Bakanlığı’na gelmiş, bakanlık da genelgeye uygun olarak savcılığa iade etti” dedi.
Çiçek kendisi de, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkındaki fezlekeyi “Adalet Bakanlığı’na göndermesi gerekir” diyerek iade etmişti. A Haber’de konuşan Çiçek, şunları söyledi:
“Bize fezleke gelmedi”
“Dört eski bakanla ilgili fezleke bize gelmedi, Adalet Bakanlığı’na gelmiş. Bu ana kadarki uygulamalarda bize gelen dosyalar, bakanlık ve Başbakanlık üzerinden gelmiş. Savcının bugüne kadar direkt göndermesi yok.”
“2011’de Adalet Bakanlığı savcılıklara genelge gönderiyor, ‘Bu evrakları doğrudan Meclis’e gönderin’ diyor. Dört bakanla ilgili konu Adalet Bakanlığı’na gelmiş, bildiğim kadarıyla bakanlık da o genelgeye uygun olarak savcılığa iade etti, kesin bilmiyorum ama böyle.”
“Çünkü ‘yetkimiz yok’ dediğine göre Sayın Bakan, onu bakanlıkta tutmayacak, ilgili makama, savcılığa gönderecek, onlar bize gönderecek.”
İzmir’den 32 klasör
“Adalet Bakanı ile ilgili bize gelen bir dosya oldu. İzmir’de yürütülen bir soruşturma ile ilgili Sayın Bakan’ın yargıya müdahale ettiği anlamına gelebilecek, görüşme yapmış ilgili savcı ile ‘Tarafsız olun, adil davranın’ diye.”
“Başsavcılık önce Adalet Bakanlığı’na göndermiş bakanlık da ‘Siz bunu Meclis’e gönderin’ demiş. Dosya Meclis’e geldi, gelirken usul ve hukuki hata yapılarak geldi. Soruşturma gizlidir. Bir bakanla ilgili Meclis soruşturması yolunu açacak bir yazı bize geliyorsa, sadece o bakanla ilgili evrakın bize gönderilmesi lazım.”
“Bize yazı geldi, arkasından 32 klasör dosya geldi. Biz bu dosyaları gizli olduğu için açmadık. 32 tane adamla ilgili bilgileri kamuoyunun bilmemesi gerekiyor. Bu soruşturmalar belki iki yıl sürecek. Bu soruşturma İzmir’de gizli ama Ankara’ya gelince açık hale gelecek. Bu insanların ticari ve mesleki itibarı, çoluğu-çocuğu var. Biz bu dosyaları açmadık.”
Önerge, komisyon, soruşturma
“Bize evrak gelir, biz bunu Genel Kurul’un bilgisine sunarız. Genel Kurul’un bilgisine sunulduktan sonra en az 55 milletvekilinin imzası ile Meclis soruşturması açılması yönünde bir önerge verilecek, bu önerge kabul edilirse 15 kişilik bir komisyon kurulacak, soruşturma yapacak.”
“Meclis sonuçta oylamada ‘evet bunun Yüce Divan’a gitmesi gerekiyor’ diyorsa, o iddianame yerine geçiyor ve Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Konuşanlar, Meclis Başkanı’nın Anayasa’da olmayan kral yetkisi varmış gibi, ‘Onu getir, bunu götür, şunu niye geciktirdin?’ Böyle bir şey olur mu?” (AS)