Yurttaşlara bir süreliğine kullanmayacakları evlerini internette bir uluslararası konaklama ağı üzerinden yurtdışından gelenlere kısa süreliğine kiralama olanağı sağlayan Airbnb uygulaması sonunda devletin radarına girdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Salı günü İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde 2021'in ilk altı ayının turizm istatistiklerinin değerlendirildiği 2023 Değerlendirme Toplantısı'nda Airbnb gibi platformlar üzerinden "günlük kiralanan evler"e yönelik düzenleme getirileceğini açıkladı.
Sertifika ve kayıt zorunluluğu
Bakan, yıl sonuna kadar uygulamaya sokulmasını umdukları düzenleme çerçevesinde, "günübirlik kiralama" kapsamında olarak tanımladıkları evlere olağan kiralamadan farklı bir sertifikayla belgelendirme koşulu getirileceğini ve kullanıcıların bu belgeyi verecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kayıt olmaları gerekeceğini ileri sürdü.
Öte yandan Bakan, evini Airbnb platformu üzerinden kiralayan bireylerin, otellerde olduğu gibi mülklerinde konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklarını ve kiralamadan elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemeye başlayacaklarını da söyledi.
Bakan Ersoy konuşmasında "Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında günübirlik kullanım diyoruz buna" diyerek değerlendirdiği uluslararası ağ üzerindeki evler için "bakanlığın bir mevzuat çalışması başlattı[ğını]" doğruladı.
Ersoy "Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak" dedi. "Vergiyi de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yatırmaları gerekecek."
Ersoy, "Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli." diye ekledi.
"Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye'de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler" değerlendirmesinde bulundu.
Ersoy getirilen önlemleri "Ama biz bakın bu günübirlik evlere karşı değiliz" diyerek savundu: "Sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız."
"Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bunun da çok talebi var dünyada olduğu gibi bizde de bu talep var ve bu talepten yararlanmamız gerekiyor."
Airbnb nedir?
we always believed ✌️ pic.twitter.com/kduCeT1qMg
— Airbnb (@Airbnb) July 27, 2023
Airbnb kısa ve uzun süreli konaklamalar ve deneyimler için çevrimiçi bir market operasyonunu yürüten merkezi ABD San Fransisco'da bulunan bir aracı şirket. Airbnb, Turizm Bakanı Ersoy'un tanımladığından farklı olarak "günübirlik" olmaktan ibaret bir turizm biçiminin ötesinde bir pazarlama ağı. Her şeyden önce, örneğin Uber'in araç sahipleriyle yolcuları buluşturduğu gibi bir internet uygulaması üzerinde kısa ya da uzun süreli olarak "ev sahipleri" ile "kiracılar"ın buluşmasını sağlayan ve bu buluşmalardan kazandığı komisyonlarla bugün ABD'nin en büyük e-ticaret girişimlerinden biri haline gelmiş olan bir emlak komisyonculuğu grubu.
2008'de HavaYatakveKahvaltı anlamına gelen AirBedandBreakfast.com adıyla kurulan Airbnb'nin turizm endüstrisinde yeni bir çığır açtığı kabul ediliyor. Ancak, Barcelona ve Venedik gibi turizm merkezi olan kentlerin sakinlerince konut kiralarında fahiş artışlara yol açmakla, devletlerce turistlerin özel bilgilerini paylaşmaktan kaçınmakla, rakip turizm şirketlerince adil olmayan rekabeti tetiklemekle ve maliye otoritelerince vergiden kaçınmakla da suçlanıyor.
Günümüzde, Airbnb'nin 150 milyondan fazla kullanıcısı ve yıllık 500 milyonu aşkın konuğu var. Airbnb'nin dünya çapında 100 bin kentte, 5.6 milyon aktif reklamı bulunuyor.
(AEK)