Adalet Bakanı Sadullah Ergin, son üç yılda 83 kişinin "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlıklı Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin verildiğini açıkladı.
Mayıs 2008'de 301. maddede kovuşturma ve soruşturma yapılmasını bakanlık iznine bağlayan değişikliğe değinen Ergin, basın özgürlüğünü ilgilendiren olaylarla ilgili olarak, 30 Nisan 2010 itibariyle son üç yılda bakanlığına izin talebiyle gelen dosya sayısının bin 252 olduğunu kaydetti.
'Çağdaş Demokrasilerde Yargı ve Medya İlişkileri' konulu Uluslararası Sempozyum'un açılışında konuşan Ergin, son günlerde gelen dosyalarla ilgili işlemlerin devam ettiğini, buna rağmen soruşturma izni verilen dosya sayısının 83 olduğunu bildirdi.
İfade özgürlüğü bakışı açık seçik ortada
Ergin, bin 42 dosyada soruşturma izni verilme oranının yüzde 7'lerde olduğunu belirterek, "Bu rakamlar Adalet Bakanlığı olmak bizim düşünce ve ifade özgürlüğüne bakışımızı çok açık bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.
Ergin, medyanın mahkeme kararı olmadan bireyleri suçlu ilan etmesini eleştirdiği konuşmasında, "Suçluluğu kesinleşmediği halde bireylerin ne yazık ki medyada suçlu ilan edildiklerini, hatta televizyonlarda mahkemeler kurulduğunu görebiliyoruz. Bireyin suçlu ilan edilmesi ileride beraat etse bile onu toplum nazarında mahkûm ettiği gibi yargı organlarını olumsuz etkilenmesi sonucunu da doğurmaktadır. Dolayısıyla toplumun bilgi edinme konusundaki yararı ile bireyin suçsuzluk karinesinden kaynaklanan onur ve saygınlığının korunması arasında bir denge kurulmalı" şeklinde konuştu.
301 madde neydi?
301. maddesi, Mayıs 2008'de yapılan değişiklikten sonra şu son şekli aldı:
"(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. (2) Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişilere de aynı ceza uygulanır. (3) "Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak. (4) "Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır." (EÖ)