Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yarın İmralı'ya gidecek heyetle ilgili, "Sürece katkı sunabilecek isimlerden olması tercihiydi hükümetin, netice itibariyle BDP'nin gönderdiği son isimler bu anlamda pozitif olarak algılandı" dedi.
"İsimlerin tespiti Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından yapılmıştır. Burada AK Parti'nin belli hassasiyetleri vardı. Bu hassasiyetler, yürütülmekte olan bu sürecin sonuç alıcı bir şekilde devam etmesi açısından gösterilen hassasiyetlerdi."
"Bu süreci neticeye ulaştıracak aktörlerle sürdürme düşüncesi, belki bir süre kim gidecek, kim gitmeyecek tartışmalarına neden oldu. Burada gidenin kimliğinden çok sonuç önemli. Bu arada gidiş geliş yapacak, mesajları getirip götürecek, muhataplar arasında taşıyacak olan kişilerin de bu sürece katkı sunması, bu sürecin doğası gereği böyle bir beklenti var."
"Sihirli değnek beklenmesin"
Samanyolu Haber TV'ye konuşan Bakan Ergin, İmralı'dan dönen heyetten beklentilerin sorulması üzerine şunları söyledi:
"Kimse buradan sihirli bir değnek beklemesin, bu bir süreçtir. BDP milletvekillerinin gidiş gelişiyle de yürüyen bir süreç değil. Olayın bir ucunda da devletin istihbarat kurumu var. İstihbarat kurumunun da belli temasları var, bu temaslar sonucunda gelinen noktanın, bu sorunun sonlandırabilecek tarafların bu sürece dahlini sağlayacak görev ifa etmesi beklenir, BDP heyetinden giden arkadaşlarımızdan."
"Sonuç alana dek sürecek"
İkinci heyet sonrasında da heyet ziyaretlerinin sürebileceğini ifade eden Ergin, "Bir sonuç alınıncaya kadar bu temaslar sürecektir" dedi.
BDP'liler dışında adaya başka grupların da gidip gidemeyeceği konusunda konuşan Bakan Ergin, "Sonuca pozitif katkı sunacak bütün enstrümanlar kullanılabilecektir, kullanılmalıdır. Bunların yapılmaması görevi ihmaldir. Bizi sonuca götürecek bütün yöntem ve araçlara müracaat etmek milletin emanetini üzerinde taşıyan, sorumluluk gerektiren makamlarda oturanların görevidir" diye konuştu.
Demirtaş: "Görüşmeyi önemsiyoruz"
TBMM'de gazetecilerle bir araya gelen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da ziyaretle ilgili şunları söyledi:
"Bizim için isim önemli değil, kurumumuzun muhatap alınması önemlidir. 'Eş başkanlar veto edildi' şeklinde bir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Çünkü süreç ilerledikçe her halükârda eş başkanlar adaya gidecek."
"Hükümet Oslo-İmralı sürecinde şöyle bir yol izledi: Devlet adına görüşme yapan heyet İmralı'ya gidiyordu, oradan aldıklarını Oslo'ya ve Kandil'e kendileri götürüyordu. Yani mekanizmayı devletin kendisi kurmuştu. Bu defa bizden rica ettiler. Biz de başlangıç aşaması itibariyle katkı veririz dedik."
"İkinci heyetin İmralı'da görüşme yapmasını önemsiyoruz. Oradan çıkacak, mutlaka yol haritası vardır. Hükümete sunulduğunu biliyoruz. Hükümetin elindedir. Birkaç gündür hükümet bunu değerlendiriyor. Biz henüz görmedik. Muhtemelen bizim heyetimize de bu sunulacak değerlendirilecek."
Heyet, yarın sabah 08.30'da Ataköy Marina'dan İmralı adasına hareket edecek. (AS)