Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanında incelemelerde bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Elvan'ın yanında Devlet Hava İşleri Müdürü Orhan Birdal ve ihaleyi alan Kolin- Limak- Cengiz -Kalyon-MAPA konsorsiyumundan Cengiz İnşaat'ın sahibi Mehmet Cengiz yer aldı.
Kotun düşürülmesinin önünde engel yok
Elvan, gazetecilerin havalimanını kotunun düşürülmesi nedeniyle kullanımının verimli olmayacağı, uçakların iniş ve kalkışlarında sorunlar yaşanacağı, hatta çakılma tehlikesi yaşanacağı iddialarıyla ilgili sorularına şu yanıtı verdi:
"Tebessümle karşılıyorum. Sözleşmede kotun değiştirilebileceğini ifade etmiştik. Avam projede yazılan kot, uygulama projesinde düşürüldü. Çünkü avam proje yüzeyseldir, uygulama projesinde detaylar ortaya çıkar.
Maliyet düşerse farkı devlet alır
"Uçakların iniş kalkışı için engel teşkil eden tepe, ya da herhangi bir engel söz konusu değil. Ayrıca kot değişikliği demek maliyetin düşmesi anlamına gelmiyor. İhaleyi alan konsorsiyum öngördüğü 10 milyar euroluk yatırımın üstüne çıkabileceğini öngörüyor. Bu farkı dvelet karşılamakla yükümlü değil.
"Ancak olur da maliyet 10 milyar euronun altına düşerse o zaman aradaki fark devletin kasasına girecek. Yani tek kuruşluk kamu zararı olmayacak. 3. havalimanın eleştirenler kimler? Yurtdışından Türkiye aleyhine son 1 yılda kampanya yapan bazı yabacı ülkeler ve gazeteler. İçeride de Boğaz köprüsü, otoyol yapımına hayır diyenler. Yarın hayır diyenler havaalanı bitince Allah onlardan razı olsun, Türkiye'ye dünyanın en büyük havaalanı kazandırdılar diyecekler.
Dünyada balçık üstüne yapıyorlar
Gazetecilerin zeminin balçık olduğu ve çökme olabileceği eleştirisine ise Elvan şu yanıtı verdi:
"Jeoloji mühendisleri odası gelip burada bir sondaj yaptı mı? 700 sondaj yaptık. Bataklık olduğunu biz de biliyoruz ama böyle şey yapılamaz denemez.
"Mevcut bataklık yapıyı direne eden sistem dünyada da kullanılmış. ABD'de San Fransisco, Avustralya Brisbane, Hong Kong ve Singapur'daki havaalanında bu tekniklerin kullanıldığını görüyoruz. Arkadaşlarımızın çalışmaları gayet iyi gidiyor. DHMİ olarak yakinen çalışmaları takip ediyoruz. Mühendisler odasının açıklaması bilimsel olmalı, siyaset yapmayı bıraksınlar. Teknolojik olarak buna imkan ve gücümüz var.
"Orman Genel Müdürlüğü geçici izniyle etüd ve sondaj çalışması yapılıyor. Alanın tamam için Orman Bakanlığından izni alınmasına müteakip alanda tamamen çalışma yapılacak. Şu anda ÇED raporu var. Ama konsorsiyum ocak ayı sonunda uluslararası ÇED'i de tamamlanmış olacak."
Uluslararası ÇED raporu alınacak
Elvan, havaalanında öngörüldüğü gibi 6 pist olacağını, 150 bin yolcu kapasiteli olacağını, inşaatta 30 bin işçinin çalışacağını ve maliyetinin 10 milyar euro olacağını devletin ise 22 milyar euro kazanacağını belirtti. (NV)