Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV'den Murat Akgün'ün gerçekleştirdiği özel röportajda, Avrupa Konseyi'nde reforma gidilmesi konusunda liderlik rolündeki Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) sık sık gündeme gelmesinin rahatsız edici olduğunu söyledi.
Gazete Hrant Dink'in ifade özgürlüğü davalarıyla yıpratıldıktan sonra 19 Ocak 2007'de de öldürülmesiyle ilgili AİHM başvurusunda hükümetin yaptığı savunmadan çok rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Bakan Davutoğlu, "Dostane çözüm konusunda girişimde bulunduk. Mahkeme kararı önemliydi ama gönül isterdi ki aile de dostane çözümü kabul etseydi" dedi.
Yargının gecikmesinden şikayetçi
Hrant Dink dosyasından hareketle Türkiye'nin 13 bini bulan AİHM'deki dosyalarının incelenmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Davutoğlu, "Yürütmeyle ilgili hususlar değil. Sanılmasın ki hepsi hükümetin elindedir de... Yargı sürecindeki aksaklıklardır. Mesela yargının gecikmesinden dolayı yüzlerce dava var. Yargıyı zan altında bırakmak istemiyoruz. Orada da öylesine sıkıntılar var ki" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink'le yaptığı görüşmeyi çok olumlu karşıladıklarını belirterek, "Gerçekten çok pozitif bir gelişme oldu. Bundan daha pozitif bir yaklaşım beklenmemeli" dedi.
Bakan AİHM dosyalarının tasnifini istedi
Dink dosyasında özeleştiri yaptıkları için sorumluktan da kaçma hakkına sahip olmadıklarını açıklayan Davutoğlu, üç bakanlı toplantıdan sonra AİHM Daimi Temsilciliği'ne bir not göndererek, AİHM'deki dosyaların ihlal türlerine göre tasnifini istediklerini açıkladı.
AİHM dosyaları "28 Şubat"tan kalmaymış
Bakan, Türkiye'de AİHM'e taşınan dosyalardaki sorunları "usulden", "ilkesel" ve "yasal" olarak üçe ayırdı; "İfade özgürlüğü konusu açık söyleyeyim, ilkesel bir meseledir. Savunma yapmayı içime sindiremiyorum. Davaların birçoğu 10 yıllık. 28 Şubat koşullarının doğurduğu ihlallerdir... Mutlaka savunma yapılmayabilir" diye konuştu.
AİHM başvurularını azaltmak için yasal çalışma
Yasal değişikliklerle bu sorunlarla nasıl muhatap olmayabileceği konusunda bir çalışma başlattıklarını, bunu da yakında Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Bizim bu algıyı kırmamız lazım. Üç ay sonra Avrupa Konseyi dönem başkanlığını üstleneceğiz. En çok yargılanan ülke olarak dosya önüme geldiğinde, o sıkıntıyı yaşamak istemiyorum, açık söyleyeyim.
"Teklifimle, Avrupa Konseyi'nde yeni reformlar için Akil Adamlar Kurulu oluşturulmasını önerdik. Reformunu üstlenen bir ülke durumundayız. Liderlik üstlenen bir ülke olarak AİHM'de yüzlerce davaya muhatap olmak rahatsız edici...
"Sayın Mustafa Erdoğan'ın ifade özgürlüğüyle ilgili bir dosyasını Adalet Bakanlığı'na gönderdik.
"Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı üzerinde çalışıyoruz... Haksızlığı uğradıklarını düşündükleri ilkesel konularda yurttaşlarımız için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı düşünüyoruz." (EÖ)