Urfa'nın Viranşehir ilçesinde özel bir tıp merkezinin acil servisinde görev yapan doktor Şeyhmus Baraş, 28 Temmuz'da hasta yakınlarının saldırısına uğradı.
Tıp merkezinin SGK ile anlaşmasının pasife almasının ardından ücret ödemeleri gereken hasta yakınları doktor Baraş'a saldırdı. Saldırıda başına ve vücudunun farklı bölgelerine darbe alan doktor Baraj, rapor alarak şikayetçi oldu.
Baraj'ı darbeden 4 kişi salı (27 Haziran) günü gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen saldırganlar, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Saldırganların serbest bırakılmasının ardından Baraj, görevinden istifa etti, adliye kapısında diplomasını yaktı.
Saldırıya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da tepki göstermesi üzerine Viranşehir Cumhuriyet Başsavcılığı, adli kontrol kararına itiraz etti.
İtirazı sonrası Mahmut, Mecnun ve Halil İbrahim Dağ isimli kardeşler, tekrar gözaltına alındı. Nöbetçi hakimliğe çıkarılan Dağ kardeşler, tutuklandı.
Bakan Fahrettin Koca ise; önceki gün doktor Baraş'ı aradı.
Bakan: Takipçisi olacağım
Doktor Baraş, Sağlık Bakanı Koca ile yaptığı konuşmayı ve göreve yeniden dönüp dönmeyeceğine dair bianet'e konuştu.
"Sağlık Bakanı Koca'nın geçmiş olsun dileklerini ilettiğini" belirten Baraş, konuşmaya ilişkin şunları söyledi: "Bakan, saldırganların neden serbest bırakıldıklarını anlamadığını, sağlık çalışanlarına şiddetin katalog suçlar kapsamına alındığını buna rağmen serbest bırakıldıklarını ifade etti. Adalet Bakanı ile görüştüğünü ifade etti, olayın takipçisi olacağını söyledi. Daha sonra normal bir sohbete geçti."
Bakan Koca'dan öneri!
Bakan Koca'nın kendisine "uzmanlık sınavına hazırlanmasını önerdiğini" aktaran Baraş, "Bakan, bu şekilde bir öneride bulundu ancak bu çözüm değil, uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin durumu bizden daha beter. Sorun benim acil serviste çalışıyor olmam değil, sorun şiddetin yaygınlaşması ve buna yönelik tedbirlerin alınmaması" dedi.
"12 saatte 120 hasta bakıyorum"
Çalışma koşullarını anlatan Baraş, "soluksuz, dinlenmeden çalıştığını" söyledi: "Günde 12 saat çalışıyorum. 12 saatte 120, 130 hasta bakıyorum. Yemek molası veya çay molası yok, çünkü buna fırsat yok. Bu tempo zaten bizleri tükenmeye doğru götürüyor, üstüne bir de şiddet ile karşı karşıya kalmak artık tepe noktası oluyor."
"Mesleğe dönmeyi düşünmüyorum"
Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde çalışırken de şiddete maruz kaldığını hatırlatan Başar, beş yıllık hekimliği boyunca ikinci kez şiddete uğradığını ve bu koşullarda bir daha mesleğe dönmek istemediğini söyledi: "Güvenli çalışma ortamı oluşturulmadan, maddi ve manevi iyileştirilmeler yapılmadan mesleğe dönmeyi düşünmüyorum.
"Bizim tek bir sorunumuz yok, bütün sorunlarımıza bütünlüklü çözüm üretilmesi gerekiyor. Şiddete çözüm de Bakanların tweetleriyle birilerinin tutuklanması değil, uygulanacak yasalar yapmaktır."
(RT)