Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol yaptıkları incelemede ilk bulgular itibariyle sütlerde bozulma tespit etmediklerini açıkladı
"Ön bulgular itibariyle sütlere ilişkin herhangi bir sağlık tehlikesi bozulma tehlikesi sözkonusu olmadığı yönünde. Herhangi bir enfeksiyon ya da zehirlenmeye neden olan bir bakteri veya mikrobiyolojik tehlike bulgusu da yok."
3. Gıda Güvenliği Kongresi'nde konuyla ilgili konuşan Erol "bu problemin görüldüğü bütün illerden örneklerimizi aldık. Gerekli tetkiklerin bir bölümü çıktı bir bölümü devam ediyor" dedi.
Erol'a göre sütten etkilenen çocuk sayısının sınırlı, belli bölgelerde belli çocuklarda reaksiyon görülüyor, dolayısıyla gıda zehirlenmesi yok. Erol, sorunun "çocuğun midesinin boş olması ve başka şeyler yemesiyle ilgili" olduğunu söyledi.
Dağıtım sürecek
TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de süt dağıtma programını devam ettireceklerini açıkladı.
Sütlerin bozuk olduğundan şüphelendikleri kentlerde dağıtımı durdurduklarını söyleyen Eker şu sözleri de sarfetti: "Sütten dolayı zehirlenme şüphesi ve tanısıyla hastanede yatan, tedavi gören çocuk yok."
Keza Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de projenin devam edeceği yönündeki kararlarını duyurdu. "Bu projeyi birilerinin provoke etmesine müsaade etmeyeceğiz."
Bugün de hastaneler doldu
Bakan Dinçer'in hastanede süt yüzünden tedavi olan çocuk yok açıklamasına rağmen bugün haber ajansları farklı şehirlerden yeni süt zehirlenmesi haberleri geçti.
Basında çıkan haberlere göre, Eskişehir'de 7 öğrenci, Muş'ta 50 öğrenci, Aksaray'da 50, Adana'da 18 öğrenci, Balıkesir'de beş öğrenci, Gaziantep'te 80 öğrenci, Osmaniye'de 29, Nevşehir'de 21 öğrenci mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastanelere başvurdu. Ankara'dan da benzer şikayetlerle hastanelere gelen olduğu yazıldı.
Sivas'ta dün süt dağıtımı yapıldığından beri hastanelere başvuran öğrenci sayısının 425 olduğu bildirildi. (YY)