Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Başbakan Erdoğan'ın "Evlerimize 'baba ocağı' dememiz, babalarımızı 'evin direği' olarak isimlendirmemiz kültürümüzün temel referanslarıdır" sözlerini savundu.
CHP Adana milletvekili Nevin Gaye Erbatur, Erdoğan'ın "Aile Haftası" konuşmasındaki bu sözleriyle ilgili verdiği iki soru önergesinde Başbakanlık'ın bu sözleri düzeltip düzeltmeyeceğini, Çubukçu'nun kınamayı düşünüp düşünmeyeceğini sordu; Medeni Kanun'daki "aile reisliği" kavramının 2002'de kaldırıldığını anımsattı.
Çubukçu, kendi imzasını taşıyan yanıtlarda, bakanlığına bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nden ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nden gelen metinlere yer verdi.
"Mümkün değil"
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, yanıtlarında şimdiye kadar kadına yönelik şiddetten Başbakanlık'ın genelgesine, yerel medyaya verilen aile içi şiddetle ilgili eğitimlere kadar .eşitli etkinlikleri saydı ve Erdoğan'ın da bu etkinliklerin içinde yer aldığını, "cinsiyet ayrımcılığını çağrıştıracak beyanlarda bulunduğunu iddia etmenin mümkün olmadığını" yazdı.
"Yuvayı dişi kuş yapar"
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'yse deyimlerin ve atasözlerinin toplumsal cinsiyete atıfta bulunmadığını savundu.
Ailede kadının ve erkeğin "hayati rolleri"nden söz ettikten sonra "Ailede kadını önemi yadsınamaz. 'Yuvayı dişi kuş yapar' sözü gereğince sağlam ailelerin temelini de kadınlarımız ve yetiştirdikleri evlatlar kuracaktır" dedi.
"Geleneksel ailede kadın erkeğe bağımlı değil"
Müdürlük metninde geleneksel aile yapısının "Türk ailesinin asırlardan beri oluşumunda yer almış örf, adet, normlar, değerler ve kültür unsurları" olduğunu söyledikten sonra şunları yazdı:
"Geleneksel aile yapısı sanıldığının aksine kadının ikinci planda kaldığı, erkeğe bağımlı kılındığı bir aile yapısı değil, kadın erek tüm bireyleriyle birbirlerini destekleyen ve yücelten köklü bir kültürel dayanağa sahip aile yapısıdır." (TK)