Sendikanın duvarına asılı bir liste var, bir isim listesi. İlk 76'sı bilgisayarla yazılmış, son üç isim el yazısıyla listenin kenarına eklenmiş, toplam 79 isim. Bu liste sanılacağı gibi sendikaya üye olan işçilerin listesi değil, Kocaman harflerle bağıra bağıra "Öldüler" başlığı atılan liste, tersanelerde ölen işçilerin listesi...
bianet'in sendikayı ziyaret ettiği günden (14 Şubat) sonra, yaklaşık bir haftada listeye üç isim daha eklendi.
Kaynakçı olarak çalışan Osman Göç, 12 Şubat’ta GEMTİŞ tersanesinde kaynak dumanından zehirlenme sonucu hayatını kaybetti.Desan tersanesi'nde Gemkur Taşeronu'nda çalışan 26 yaşındaki kaynak işçisi Mikail Kavak 16 Şubat'ta yaşamını yitirdi.
Selahattin Aslan tersanesinde çalışan 24 yaşındaki Hasan Köse, 17 Şubat'ta oksijen tüpünün patlaması sonucu çıkan yangında vücudunun yüzde 80’i yandıktan sonra öldü.
İşçilerin ölmemesi için ne yapmalı?
bianet Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'na (LİMTER-İŞ), İş Müfettişleri Derneği'ne ve sendikanın bağlı olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) sordu.
Geçen günlerde TBMM İnsan Hakları Komisyonu'yla görüşen Limter İş ardından Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayraktar, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Meclis Başkanı Kenan Torlak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le toplantı yaptı.
Limter İş: Tersanelerde ortak platform kurulmalı
Limter İş Genel Sekreteri Kamber Saygılı süreci özetledi:
"Bu toplantıda işçilerin temsilcisi olarak bulunmak önemliydi. Bizim önerimiz taşeronluk sisteminin kaldırılması ve işin tehlikeli ve eğır iş kapsamında değerlendirilmesi gibi yasaların uygulanmasıydı. Onların cevabıysa 'biz taşeronluk sistemini kaldırmak değil, kayıt altına almak istiyoruz' oldu. Toplantı sonunda çözüme yönelik çabalarda bulunacaklarını ve önümüzdeki aylarda bir toplantı daha yapacaklarını aktardılar."
Ancak aynı anda işçi ölümleri devam ediyor ve basının ilgisi artıyordu. Saygılı, taşeronluk sisteminin kaldırılması dışında acil taleplerinin; sendikadan, GİSBİR'den, Bakanlığın atadığı iş müfettişlerinden, Türk Mimar ve Mühendis odaları Birliği'nden (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) ve Barolardan temsilcilerin bulunduğu bir komisyonun kurulması ve etkin denetleme ile sorunun tüm tarafları aracılığıyla çözülmesi olduğunu söyledi.
Saygılı, olumlu bir gelişme olarak, Desan tersanesi işvereninin böyle bir komisyon tarafından denetlenmeyi isteğini söyledi ve bu tersanenin diğerlerine de örnek olması gerektiğini ifade etti.
Hak savundukları için işlerine son veriliyor, tutuklanıyorlar
Saygılı geçen günlerde işçi Cevat Toy'un öldüğü tersane önünde Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİBDER) ve sendika üyesi 25 işçiyle birlikte işçi ölümlerini protesto etmiş, akşamındaysa çalıştığı Dearsan Tersanesi işvereninin Güven Makine taşeronuyla iş sözleşmesini feshettiğini ve işsiz kaldığını öğrenmişti.
2006 yılındaysa basın açıklamalarına orantısız kuvvet kullanarak müdahale eden polisler hakkında suç duyurusuna giderken gözaltına alınan ve Tuzla savcısının "polise mukavemet"ten tutuklama kararı verdiği sendika başkanı Cem Dinç ve Saygılı, 40 gün sonra serbest bırakılmışlardı.
DİSK: ILO, ITUC, ETUC'a rağmen hükümet adım atmadı
DİSK eski genel sekreteri Musa Çam tersanelerdeki olumsuz koşulları ve ölümleri Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO), Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (ITUC) ve Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (ETUC) bildirdiklerini söyledi.
"Onlar da hükümete telkinlerde bulundular ancak hükümet olumlu bir adım atmadı. DİSK 27 Şubat'ta diğer demokratik kitle örgütlerinin de katılacağı bir eylem planı hazırlıyor."
"Sorun tek başına iş müfettişleriyle çözülmez"
Bakanlık, denetimlerin güçlendirilmesi için 250 iş müfettişinin alınmasına karar verdiğini açıklamıştı.
İş Müfettişleri Derneği Başkanı Mehmet Tekelioğlu ise sendikayla aynı fikri benimsiyor. Tekelioğlu'na göre çözüm Tuzla havzasının özel bölge olduğunu kabul ederek taraflardan oluşacak bir platform kurulması.
"İş müfettişi tek başına yaptığı denetimle ancak işverene ne yapması gerektiğini söyleyecek, bilgi verecek dolaylı danışman olabilir, ama bu ölümlerin önünü kesmez. Uluslararası sözleşmeler kazaların yüzde 98 önlenebileceğini varsayar. Suçu ona buna atmak yerine, herkes iyi niyetle işin ucundan tutmalı."
Sendikanın duvarındaki listeye yeni bir isim eklenmemesi tüm tarafların talebiydi. Peki ya tersane işverenleri? (Sürecek) (EZÖ/TK)