Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Britanya Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Amerika'dan sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceklerini” açıklamasına tepki gösterdi.
Tıklayın - Merkel: Türkiye ile Gümrük Birliği Güncellenmeyecek
Çelik, Merkel’in açıklamasına şu yorumu yaptı:
“Bu talihsiz bir açıklama. AB kurumlarına, süreçlerine herhangi bir AB ülkesi talimat vermemelidir. AB'de nasıl karar alınacağı ilkeler ile belirlenmiştir. Prosedürler bellidir.
“Bu tip durumlar son derece sakıncalı AB'nin kredibilitesine dönük de zaaf oluşturacak bir takım açıklamalar anlamına geliyor. Bununla ilgili zaten tartışmalar var. AB’de kim güç sahibidir kim patrondur diye…
“AB’yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı bu tartışmalara bu şekilde koz vermemek gerekir. AB kurumları ilkelere göre hareket etmelidir prosedürleri ilkeli bir şekilde sürdürmelidir.”
“İkili sorunlar Türkiye AB ilişkilerinde sorun olmamalı”
“Sık sık uyarıyoruz. Türkiye AB içindeki çeşitli ülkeler ile ikili sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye AB ilişkilerinde bir sorun haline getirilmemesi gerekir, böyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar bir federal birlik olur. Birliğin genetiğinde bir değişime, dönüşüme yol açar. Bu son derece zararlı olur.
“Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgilidir. Almanya'nın bunu bir AB meselesi haline getirmesine AB kurumlarının izin verememesi gerekir.
“AB Komisyonu, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) yerine bir takım güçlü AB ülkelerinin başbakanları karar almış olur ki bu AB'nin temel mekanizmalarına aykırı bir durum ortaya çıkarır.
“Güncellemesinden AB de fayda görecektir”
“Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değil. Bu talep ilk önce kendi etki analizleri etrafında AB tarafından geldi. Bu bir kazan-kazan meselesidir. Serbest ticaretin artırılması ile ilgili bir meseledir.
“Açıkça söylüyorum AB tarafından yayınlanan etki analiz raporlarına bakın Gümrük Birliği'nin güncellemesinden AB de Türkiye de fayda görecektir.
“Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türkiye'ye sanki bir lütuf, ödülmüş gibi davranılıyor bu son derece yanlıştır. Hiç acelemiz yok. Tek taraflı bir iştahımız da yok. Bu mesele bir kazan kazan formülü içerisinde yürüyecekse anlamlıdır.”
“Yanlış, serbest ticarete zarar verir”
“Gümrük Birliği meselesinin teknik bir mesele olduğunu söylüyoruz. Bir takım siyasi mülahazaların parçası haline getirirseniz o zaman şöyle bir tablo çıkar; Başkan Trump ile Merkel arasında uzun süredir bir tartışma var.
“Başkan Trump, küresel ticaret ile ilgili daha çok korumacılık ile ilgili açıklamalar yapıyor. Sayın Merkel de serbest ticarete vurgu yapıyor. Dünyanın içinden geçtiği bu zor dönemde bir takım serbest ticaret anlaşmaları ile dünyaya daha güçlü küresel barış mesajı vermek varken Alman siyasetçilerden gelen bu açıklamalar daha korumacı bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Kendileri ile çelişiyorlar.
“Gümrük Birliği'nin güncellenmemesi konusunda koordinasyonu ekonomi bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Sayın bakanımız ile sayın komiser arasında yürümesi gereken meseleyi tek tek ülkelerin siyasi değerlendirmelerine açmak son derece yanlış, serbest ticarete zarar verir.
“Siyasi krizler gelip geçicidir. Ticarete zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunu teknik bir konu olarak ele alıyorlarsa bunu yürütmek konusunda bu iradeye sahiplerse biz de sahibiz. Tek taraflı olarak bir acelemiz yok.” (AS)